Hírek

2015.03.12. 19:05

Konnektorból előtörő buborékokról és Balatonnál nyaraló maciról álmodnak a kicsik

Szombathely – Az alvás világnapja alkalmából arról kérdeztük az ovisokat, hogy miért is jó az alvás, és milyenek az álmaik.

Unger Tamás

A Szűrcsapó Óvoda beszélgetésre vállalkozó lurkói egytől-egyig szeretnek aludni. Meglepő, hiszen saját emlékeimben kutatva azzal szembesültem, hogy örök küzdelmet vívtam az óvónénikkel a délutáni alvás miatt. Általában sikerült is elérnem, hogy ne kelljen a drága időt alvásra pazarolni. Még akkor is inkább ezt a verziót választottam, amikor a pihenés helyett segítenem kellett valamiben. Azok a régi szép idők... Mit megadnék most a mindennapi délutáni alvásért. Az öt és fél éves Kóta Julka például azért szeret délután aludni az oviban, mert akkor a varázslásról is tud álmodni. Julkától megtudtuk azt is, hogy a varázslásban az a jó, hogy azt tud vele csinálni, amit akar.

Az alvás hívei a képen balról jobbra: Molnár Vendel, Kóta Júlia, Tábián Réka, valamint Szép Olivér. Fotó: Unger Tamás

– Legelőször azt varázsolnám, hogy az öcsém, Misike ne sírjon mindenért. Egy szobában alszunk, de mindig átjön hozzám vagy én megyek át hozzá. Mostanában kezdte el, hogy nem tud aludni egyedül. Gondolom olyan rémisztő álma volt, mint nekem egyszer régen. Akkor egy konnektorból buborékok jönnek ki, és az volt az ijesztő, hogy azt hittem egy szörny lakásában vagyok. Mert úgy láttam, még akkor is, ha kinyitottam a szememet, mintha igaziból kicsi buborékok lennének mindenütt. Egyszer volt olyan, és nem tudom, hogy igazi volt-e vagy álom, hogy egy nagy boltban, ami narancssárgás volt, ott volt egy ilyen felső rész, ahol kihajoltam, és leestem az alsó részre úgy, hogy semmi bajom nem lett .

Julka elmondta: egyszer azt álmodta, hogy az apukája lement a víz alá, és összegyűjtött mindenféle apró kincset, és csinált belőle ruhákat, meg ilyeneket.

– Szülinapom volt, és azokat adta ajándékba. Utána pedig együtt mentünk le a víz alá egy tengeralattjáró vízi csigával, aminek a szeménél volt egy kicsi palota, és én abban voltam az egyik jelmezben. De a csiga igazából elég nyálas volt.

Fábián Réka hat éves, és azért szeret az oviban aludni, mert az óvó nénik jó meséket olvasnak, teli hassal pedig jó lefeküdni, főleg nagy takarókba beburkolózva a Micimackójával.

– Aki időben felkel, az rajzolhat, és nézhet könyvet is. Sok könyvem van otthon, anyu olvasni is szokott nekem. A sötétben viszont félek, leginkább a pókoktól. Gondolom, hogy ők inkább a sötétben jönnek elő, úgyhogy a lámpa néha égve marad, ha nem érzem jól magam.

Az öt éves Molnár Vendel nagyon szeret az oviban aludni, mert akkor az alvós játékával lehet.

– Valamilyen figurám van, azért alszom vele, mert nagyon tetszik. Homérnak hívják, és a Simpson családból neveztem el, amit nagyon ritkán nézni is szoktam. Álmodni viszont a legókról szoktam, mert nagyon szeretem őket. Rossz álmaim nem nagyon vannak, mert nem félek semmitől, még a sötéttől sem. Csak a farkasoktól, mert azokat nem szeretem.

Szép Olivér már hat éves, a többiekhez hasonlóan ő is szeret aludni, néha pedig magával viszi az alvós játékát is.

– Játék nélkül is tudok aludni, de azért jobb vele. Néha hozok macikat, mert ők a kedvenc állataim. Azért szeretem őket, mert a medve olyan, mint Vackor. Álmodni is szoktam róla, olyankor például elmegy a Balatonra. Oda azért megy, mert már ovis lett, és lemegy az egész csoporttal a Balatonra. Ilyenkor úszni szokott, és van ott egy játszótér is, ahol játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!