Hírek

2015.03.11. 20:31

Légkondifesztivál Szombathelyen? Még az is lehet! - A frissen megválasztott diákpolgármester mesél terveiről

Szombathely – Huszonegyedik alkalommal választottak diákpolgármestert és diák-alpolgármestert Szombathely fiataljai szerdán a Városházán: kortársai bizalmát és Szombathely jelképes kulcsát Dávid Noel nyerte el.

Cseszkó Tamás

Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében a demokrácia fontosságáról beszélt. Szavai szerint a demokrácia törékeny, de nagyszerű dolog, hiszen mindenki érezheti, hogy a saját szavazata ugyanolyan fontos, mint a másiké. A diákpolgármesterválasztásnak Szombathelyen régi hagyománya van. 1994. óta választanak a fiatalok vezetőt, akik közül többen azóta ismert közéleti személyiségek lettek. Tavaly Peresztegi Krisztina és Jene Boglárka kapták a feladatot, ők idén búcsúztak a várostól. Peresztegi Krisztina diákpolgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt évben támogatták, mint mondta, rengeteg barátot és tapasztalatot szerzett munkája során. Számos sikeres rendezvényt tudhat a csapat a háta mögött, legutóbb például a Városi Gólyaavató szervezése is a Diákönkormányzat érdeme volt. Idén három jelölt mérettette meg magát: Dávid Noel, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola diákja egyedüli diákpolgármester-aspiráns volt.

A diák-alpolgármesteri címért ketten szálltak ringbe. Bársony Dóra, a Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium diákja Dávid Noellel szövetségben indult a választásokon, ellenfele Horváth Balázs, a Nyitra Utcai Általános Iskola hetedikese volt. A jelöltekre elektorok szavazhattak, minden intézmény annyi elektort delegálhatott, ahány százan tanulnak az adott iskolában. A 124 regisztrált szavazó közül 96-an jelentek meg a választáson. 95-en szavaztak, és volt 2-2 érvénytelen szavazat. Dávid Noel így 93 szavazattal nyerte el az abszolút többség bizalmát, Bársony Dóra 86 szavazattal lett diák-alpolgármester, ellenfele Horváth Balázs 7 szavazatot kapott.

A megválasztott diákvezetőket március 15-én, a városi ünnepségen iktatja be Szombathely polgármestere.
– Igazából még mindig nem tudom felfogni, hogy ez a címer ott van a szívem fölött, és március 15-étől már hivatalosan is én leszek a diákpolgármester, ehhez 2-3 napra szükség lesz, hogy feldolgozzam – mondta el lapunknak Szombathely új diákpolgármestere.

Dávid Noel diákpolgármestert kérdeztük Bársony Dórával való koalíciós terveikről, a programjukról:

- Bársony Dórával indultam egy koalícióban, hogy tovább tudjuk vinni azokat a programokat, projekteket amelyeket az előző és az azt megelőző vezetőséggel már megkezdtünk. Már 2,5 éve tagja vagyok a városi diákönkormányzatnak. Ez idő alatt rengeteg dolgot tanultam arról, hogy miképp is kell vezetni egy jól működő ifjúsági szervezetet, és belekóstoltam az irányításba, mivel 1,5 évig voltam Körmenden ifjúsági vezető. Emellett Szombathelyen is kivettem a részem minden egyes városi diákönkormányzati rendezvényből. Viszont a múltból ennyi elég is lesz. Dórával megpróbáljuk sokkal pezsgőbbé tenni a szombathelyi és a város vonzáskörzetébe tartozó fiatalok életét. Továbbra is szeretnénk megtartani a sikeres rendezvényeinket, gondolok itt a városi gólyaavatóra,  a halloweeni felvonulásra vagy akár a wather square-re is. Emellett a diákok igényei szerint is szeretnénk új rendezvényeket bevezetni, de ehhez először velük lesz szükség tüzetesebb párbeszédekre, hogy mit is szeretnének igazán. Fontosnak tartjuk a fiatalok életében a képzéseket is, ahol a barátságok el tudnak mélyülni, valamint új tapasztalatokat tudnak szerezni arról, hogyan működik a diákönkormányzat.

Ezeket a későbbi felnőtt életükre is ki tudják majd vetíteni. Nagy hangsúlyt kívánunk fektetni az eddig megszerzett baráti, szakmai kapcsolatokra is, a különböző szombathelyi szervezetekben. Gondolok itt az Esélyek Házára, a szombathelyi Új Nemzedék Kontakt Plusz Irodára és a SRT LOGO Ifjúsági Szolgálatára. Felkerestük őket, és biztosítottak minket arról, hogy a továbbiakban is együtt fognak működni velünk. Továbbá szeretnénk foglalkozni az általános iskolásokkal, hiszen a városi Diákönkormányzat nemcsak a középiskolásokról szól, hanem róluk is. Még nagyobb teret szeretnénk nekik biztosítani, hiszen ha mi úgymond kiöregszünk, ők lesztek a jövő, szóval fontos szerepet szánunk nekik Dórával. Összegezve tehát, hogy mit is kínálunk a szombathelyi ifjúságnak: értelmes, biztonságos szórakozási lehetőségeket, rendezvényeket és a felnőtt életre való nevelést, képzéseket, ahol tapasztalt szakemberekkel tudunk felkészülni az élet, valamint a diákönkormányzat kihívásaira.

Végül Noel győzelme után elmondta: - Hatalmas öröm számomra és Dóra számára, hogy megszereztük ezt a pozíciót, mi teljes mértékben a fiatalok érdekeit szeretnénk és fogjuk is képviselni, szóval ha ők megszavaznak egy légkondi-fesztivált, állunk elébe a feladatnak, ha ők ezt kívánják, teljesítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!