Hírek

2015.04.10. 16:43

Így vélekednek a vasi orvosok a hálapénzről?

Több orvost is megkérdeztünk Vas megyében, hogy mi az álláspontjuk a hálapénzzel kapcsolatban. Érthető módon érintettségük okán, csak kevesen kívántak nyilatkozni.

Unger Tamás

Szekula Katalin szombathelyi fogorvos elmondta, a fogászok a hálapénzzel nagyon ritkán találkoznak. Magánrendelésen egyáltalán nem fordul elő, csak amikor ügyeletben dolgoznak. Ilyenkor megesik, hogy azok a betegek akik nagyon hálásak, kisebb összeggel, sütivel, vagy egy doboz csokival szeretnék kifejezni a hálájukat. Ő, minden esetben visszautasítja a hálapénzt, de mint elmondta vannak, akik ragaszkodnak hozzá, hogy fogadja el. A fogorvosnő a paraszolvencia intézményét egyáltalán nem támogatja. Teljesen feleslegesnek is tartja, a betegek részéről, mivel szerinte, nem lehet ilyen módon jobb ellátást venni. A megoldás az orvosok fizetésének az emelése lehetne és az, hogy a betegek felhagynak ezzel a szokással, hiszen nem az ő dolguk az egészségügyben dolgozók bérrendezése.

Egy nevét nem vállaló Vas megyei kórházban dolgozó rezidens elmondta, fiatal kora miatt még csak pár alkalommal fordult vele elő, hogy pénzt adtak neki a betegek, de mint elmondta ő ilyenkor lelkileg mindig rosszul érezte magát. Úgy gondolja, a betegek azzal hogy pénzt adnak, kiemelt figyelmet és törődést is akarnak vásárolni. Ő viszont nem akar lekötelezettje lenni senkinek, hiszen extra törődés senkinek nem jár. Vannak azonban olyan betegek, akik mindenáron adni akarnak. Előfordult vele, hogy mikor a pénzt visszautasította, másnap egy doboz csokival jött vissza a beteg, azt elfogadta és látta, hogy benne van a boríték. Hallott olyan történetről is, hogy egy orvos minduntalan visszautasította a hálapénzt, és kollégái figyelmeztették, hogy ne tegye, mert még híre megy, hogy náluk nem fogadnak el semmit, márpedig ez sok orvosnak komoly keresetkiegészítést jelent. Úgy véli hiába emelnék meg az orvosok fizetését, Magyarországon a betegek mentalitása olyan, hogy akkor is adnának, ha az orvosok jól keresnének. Szerinte a hálapénz ritkább esetben szól a háláról, gyakoribb, hogy előnyöket remélnek a paraszolvenciától.

Kapcsolódó cikk:

Aki elégedett, vagy fél: az fizet - A bérrendezésnek épp a hálapénz miatt nincs a társadalomban támogatottsága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!