Hírek

2015.04.07. 09:07

Mi már tudjuk, hol lesz telepített traffipax Vas megyében

Vas megyében öt helyen lesznek fix telepítésű traffipaxok egy interneten megjelent lista alapján. Ezt az információt a rendőrség nem kívánta kommentálni.

Budai Dávid

Egy autóklub honlapján még április másodikán jelent meg az a lista, amelyen azok a címek szerepelnek, ahová a rendőrség valószínűleg kitelepíti azokat a fix mérőeszközöket, amelyekkel teljessé válik a VÉDA névre hallgató közúti intelligens kamerahálózat. A listán több Vas megyei település is található: Káld külterületén a 84­es főúton, Kám külterületén a 87­es főúton, Sárvár külterületén a 84­es főúton, Szombathely belterületén a Rumi úton, valamint Vasszécseny belterületén a Petőfi Sándor utca 72­nél lesznek telepített traffipaxok a megyében. A lista hitelességével kapcsolatban megkerestük a Vas Megyei Rendőr­főkapitányság szóvivőjét, Kazmar Enikőt, aki szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszlevelében elmondta, hogy információinkat a rendőrség nem kívánja kommentálni. Válaszában kitért arra is, hogy a Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok telepítési helyeinek kijelölése még folyamatban van. A rendőrség ezen sebességmérők bevezetését megelőzően, ahogy ezt a mobil eszközök esetében is tette, tájékoztatni fogja az állampolgárokat.

Korábban megírtuk, hogy március 26­-ától az új mobil traffipaxokat már üzembe helyezték a megye útjain. A rendszerhez tartozó 160 mobil mérőeszközből hét jutott Vas megyébe. Az automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra és a torlódások észlelésére is alkalmas új berendezéseket egyelőre sebességmérésre használják, segítségükkel azonban várhatóan 2015 harmadik negyedévétől a fényjelző készülékek jelzéseire és a vasúti átjárón történő áthaladásra vonatkozó előírások megtartását, az autóbusz forgalmi sávok és a leállósávok igénybevételét, valamint a biztonsági öv használatát is ellenőrzik majd.

A rendőrség honlapján olvasható információk szerint a VÉDA automata közlekedés­ellenőrzési rendszer 365 fixen telepített, továbbá 160 szállítható, intelligens kamerából áll majd. A kamerákat a központi közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó és információs rendszer (KAFIR) köti majd össze a kiszolgáló alrendszerekkel, például a gépjármű­nyilvántartási vagy a körözési adatbázissal. Az elképzelések szerint 2016 elejétől már csak elvétve találni majd olyan kritikus közúti csomópontot az országban, ahol egy szabályszegés rejtve marad a rendőrség figyelő kameraszemei elől. A VÉDA rendszer hatására remélhetően jelentősen csökkenni fog a közlekedéshez kapcsolódó személyi sérülések, halálesetek száma, gazdasági károk mértéke.

A teljes VÉDA rendszer kialakítása uniós és hazai forrásokat is felhasználó beruházás, amelynek összértéke 15 milliárd forint. Ebből az összegből a 160, változtatható helyű intelligens kamera tervezése, gyártása, szállítása, üzembe helyezése és további funkciókkal történő bővítése mintegy 900 millió forintba kerül. A 365 fix telepítésű intelligens kamera tervezésének, gyártásának, szállításának, telepítésének és a kapcsolódó szolgáltatások költsége hozzávetőleg nyolcmilliárd forint. A közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó és információs rendszer kialakítása és az alkalmazásfejlesztési feladatokhoz, a bevezetéshez kapcsolódó szolgáltatások biztosításának költsége 825 millió forint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!