Hírek

2015.04.06. 11:08

Olajat ütnek, rétest sütnek a vendégek a szalafői portákon - Pityerszeren megbontott egy zsúpfedelet a szél

Megnyitotta kapuit a látogatók előtt az Őrségi Népi Műemlékegyüttes is. Húsvétkor számtalan program várta a kicsiket és nagyokat egyaránt nemcsak Pityerszeren, hanem a nyitott portákon is.

Unger Tamás

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy megnyitották a látogatók előtt a pityerszeri műemlékegyüttest. Egy kis malőr csúszott a nyitásba, a nagy szél ugyanis megbontotta az egyik épület zsúpfedelét. Ezt egyelőre nem tudták orvosolni, mivel nem egyszerű hozzá szakembert találni. Kisebb fejlesztések történtek Pityerszeren, hamarosan benépesítik a baromfiudvart, ahová őshonos állatok (liba, réce, tyúk) kerülnek.

Húsvétra különleges programokkal készültek. Szombaton helyi termékekből rendeztek vásárt, volt hőkkön sült perec, kinyitott a játszóház, lehetett tojásokat festeni, húsvéti figurákat és díszeket készíteni. Természetesen az Őrségi Népi Műemlékegyüttest is bemutatták, valamint húsvéti tojásokra is vadászhattak a kicsik.

A Szalafőre látogatók sem maradtak program nélkül, húsvéti portanyitogatót szerveztek az érdeklődőknek április 3-ától egészen hétfőig. A portákon meg lehet ismerkedni a tögmagolajütéssel, lehet lekvárokat, pálinkákat, házi savanyúságokat kóstolni, sőt a dödöllekészítésbe is beavatják a vállalkozó kedvűeket. A Múltidéző portán „A múló idő nyomában- házak az Őrségben” címmel nyílt meg Biczó Antal állandó fotókiállítása, itt állatokat is lehet simogatni. A Csörgőszeren pedig a hagyományos őrségi réteskészítést mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!