Hírek

2015.04.17. 17:29

Szlovénia nagykövetei - A nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár látogatása Vas megyében

Szentgotthárd – Példaértékűnek nevezte Szlovénia és Magyarország kapcsolatát a nemzetiségi ügyek intézését illetően Soltész Miklós államtitkár, aki pénteken a Vas megyében élő szlovénoknál járt.

Szendi Péter

Magyarországon mintegy 5000 szlovén él, ebből a Rába-vidéken több mint háromezer, ezen a vidéken van tehát a magyarországi szlovének központja. Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke azt mondja, a legújabb felmérések azt mutatják, hogy a határ közelében növekszik a szlovének száma. Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken több vasi szlovén intézménybe – például az apátistvánfalvi iskolába, a felsőszölnöki mintagazdaságba – ellátogatott. A sajtó képviselőivel a Szentgotthárdon, a Magyarországi Szlovének Szövetségének székházában találkozott, miközben az elnök végigkalauzolta az épületen, ahol a Szlovén Rádió, valamint a Porabje című lap szerkesztősége is található. A köztévé szlovén nemzetiségi műsorai egy szombathelyi stúdióban készülnek.

Készül a szlovén rádióadás. Az előtérben Császár Valéria, a rádió munkatársa. Mögötte Mukics Ferenc, a rádió vezetője, valamint a két államtitkár-vendég: V. Németh Zsolt és Soltész Miklós
Fotó: Szendi Péter

A találkozón részt vett Ksenija Skrilec, a Szlovén Köztársaság Magyarországon akkreditált nagykövete, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Kissné Köles Ilona szlovén nemzetiségi szószóló az Országgyűlésben, Dusan Snoj főkonzul, valamint Ropos József, a magyarországi szlovén nemzetiségi önkormányzat elnöke. Amikor arról esett szó, hogy az MTVA újabban gyakorlatilag láthatatlan sávban helyezte el a nemzetiségi műsorokat (a szlovén műsor kora reggel megy, a Duna World ismétlése pedig nem HD-minőség), Kissné Köles Ilona megjegyezte: ígéret van a köztévétől a korrekcióra.

Soltész Miklós rögtönzött sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: példaértékűnek tartja Szlovénia és Magyarország kapcsolatát a nemzetiségek támogatását illetően. Kiemelten fontosnak tartja az iskolák működtetését, ahol a gyerekek akár a szüleik által elhagyott nagyszülői nyelvhez térhetnek vissza, hogy aztán Szlovénia nagyköveteivé válhassanak Magyarországon. Az anyanyelv ápolása mellett kiemelte az identitáserősítő egyház és a gazdaság megtartó erejét. Felsőszölnök ebben is példa. Az államtitkár szólt arról, hogy az idén növekedett a költségvetésben a 13 magyarországi nemzetiségnek szánt összeg. Mindehhez a szlovén közösség is mintegy 16 plusz-milliót használhat föl szabadon : akár iskolabővítésre, akár székházának fölújítására; ők döntik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!