Hírek

2015.06.10. 14:18

Adomány Ráckevének - Az olasz presszókávé atyjának családi iratait egy kőszegi asszony őrizte

Ráckeveiek érkeztek szerdán Kőszegre, ahol egy adományozó régi festményeket, meg Mária Terézia idejéből származó iratokat is adományozott a Pest megyei település önkormányzatának.

Némethy Mária

Francesco Illy trieszti üzletember, feltaláló, az olasz presszókávé atyja került szóba szerdán egy kőszegi házban. Eredeti magyar nevén, Illy Ferencként emlegette az első világháború után Triesztben üzleti karriert befutott urat Martis Anna, aki számos régi iratot és néhány festményt is ajándékozott Ráckeve önkormányzatának.

Martis Anna Róth Ignác polgármester portréját is adományként adta át (Fotó: Unger Tamás)

- Az édesapám, Lőrintz János közjegyző volt a második világháború előtt. Tőle maradt rám Róth Ignácnak, Ráckeve polgármesterének és feleségének, Hadrava Paulának a portréja. Róth Ignác a Savoyai birtok jószágkormányzója volt a XIX. században, majd Ráckeve polgármestere lett. Rokoni szálak fűzték a Ziska, Illy családokhoz. Úgy gondoltam, hogy ezeknek a családoknak az iratai a ráckeveieket illetik, ezért kértem a kőszegi önkormányzatot, hogy közvetítse az ottaniaknak az ajándékozási szándékomat.

Ráckevéről szerdán érkezett Kőszegre Vereckei Zoltán alpolgármester és Jáki Réka, az ottani Árpád múzeum igazgatója, akiket Básthy Béla kőszegi alpolgármester kísért Martis Annához. Nagyon örültek a XVIII., XIX. és XX. századi iratoknak, amelyeknek zöme ráckevei családokra vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!