Hírek

2015.06.03. 15:09

Az egyik szomszéd vágta fel a macska hasát? - A szombathelyi cica túlélte a műtétet

Szombathely – Molnár Tímea szerint egy életével nem elégedett szomszéd sebezte meg Törpe hasát. De vajon milyen ember lenne képes ilyet tenni?

Lisztmayer Zsófia

A szombathelyi Molnár Tímea egész életében állatbarát volt, a cicák pedig különösen kedvesek neki. Elmondása szerint a fizetése nagy részét arra költi, hogy három cicájának mindene meglegyen. A macskák általában a természetben vannak, de szabad bejárásuk van Tímea házába. Az állatok gazdája megszokta már, hogy időnként csak a reggeli vonzza haza kedvenceit. Körülbelül két és fél hónappal ezelőtt Törpével ismét csak a reggelinél találkozott. Amikor azonban Tímea megsimogatta, észrevette, hogy véres lett a keze.

Tímea először arra gondolt, hogy Törpe fennakadt egy kerítésen, és az sebezhette meg. Amikor azonban megfordította az állatot, és meglátta a sebet, biztos volt abban, hogy ezt csak egy ember tehette.

Molnár Tímea és Törpe nevű cicája. Fotó: A szerző

– Néhány centiméteres seb volt a hasán, de még belső szervei is kilátszottak. A seben látszott, hogy friss volt, szerintem akkor hajnalban vagy éjszaka történhetett, akkor, amikor nem olyan látványos a dolog. Gyanítom, hogy ki tehette, de erre sajnos nincs bizonyítékom. Egy szomszédra gyanakszom, akinek több közelben lakóval, valamint a magánéletével is problémái vannak. Szerintem ezzel a tettel torolta meg az őt ért sérelmeket. Az eset után nem próbáltam vele beszélni, mert nem szeretnék olyat tenni vagy mondani, amit megbánnék. Az állatorvos megmondta, hogy valószínűleg ember tette, mivel nagyon komoly seb volt a cicán. Egy kerítés pedig szerintem nem okozna ilyen sebet – mondta el Tímea.

A sérült cica sebét Tímea azonnal bekötötte egy ing levágott ujjával, majd a Thököly utcai állatorvosi rendelőbe szállította, ahol azonnal megműtötték. A másfél órás műtétet Tímea végignézte, mivel segített az állat altatásában. Törpe gazdija szerint a beavatkozás nélkül néhány napig maradt volna csak életben a cica, de a műtétet követően is csak 50 százalék volt az esélye a teljes felépülésre.

Sok minden múlt a cica szervezetén is. Tímea szerint dr. Kiss Anna állatorvos első látásra a műtét mellett döntött, az operációt pedig el is végezték a rendelőben.

A cica gazdájának nagyon nehéz volt látnia a megsebzett cicát, de szerinte Kiss Anna mindent megtett azért, hogy ne legyen nagyobb baj.
– Az állatorvos abban a pillanatban félretett mindent, és rögtön megműtötte. Ezúton szeretném megköszönni Kiss Annának az azonnali segítséget, és hogy mindent megtett a cicáért – mondta el Tímea.

A beavatkozás után hat hétig utókezelésekre kellett járni Törpével, mostanra azonban begyógyult a seb, csupán az oldalán lévő rövidebb szőrzet emlékeztet a sérülésre. A természete nem változott, ugyanolyan barátságos, ezért is félti gazdája.

Kiss Anna állatorvos kérdésünkre azt mondta, nem biztos, hogy ember felelős a sebért.
– Nem frissen, hanem szerintem néhány naposan láttam a sebet, ezért nehéz megmondani. A gazdi először szerette volna otthon kezelni a macskát, és kicsit későn hozta be hozzánk. Amikor elhozta, akkor láttam, hogy nyitott a hasüreg, ezért nem volt biztos, hogy életben marad. De szerencsére túlélte – tette hozzá az állatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!