Hírek

2015.06.03. 16:01

Bajba kerülnek a magyarok? - A Szabadságpárt a bevándorlók ellen kampányolva szerzett voksokat

Lukácsháza - Bolfán Csaba már 2002 óta osztrák cég alkalmazottja. A 13 év alatt bőséges tapasztalatokat szerzett a sógorok belügyeiről.

Némethy Mária

Mit gondol arról, hogy most előretört az osztrák tartományi választásokon a magyar bevándorlók ellen is kampányoló szélsőjobbos Szabadságpárt (FPÖ) Burgenlandban és Stájerországban?

– Ennek gyökere személyes egzisztencia féltés. Az FPÖ a kampányban rájátszott arra, hogy a nagyobb városokban a normál állami iskolákban már fele a színes bőrű gyerek, továbbá sok a szlovén, a horvát, a bolgár, a magyar, a román munkavállaló az országban, s már azzal is kampányolt, hogy az osztrák vidék is kezd felhígulni, s a külföldiek majd elveszik az osztrákok elől a munkahelyeket. Én egy salzburgi cég alkalmazottja vagyok. A főnököm megmosolyogta ezt a pártkampányt, mert azon a részen a vidék száz százalékosan osztrák, a városokban pedig a multikulturális hatások érvényesülnek. Ehhez tudni kell még azt, hogy az osztrákok zöme is keveri a gazdasági, politikai menekült és a bevándorló fogalmát, nem tesz különbséget közöttük.

Bolfán Csaba 2002 óta osztrák alkalmazott. Azt mondja, szükség van a kelet-európaiakra odaát. Fotó: Unger Tamás

Bolfán Csabától azt kérdezem, nem tart-e attól, hogy a két nagy párt, a Szociáldemokraták és a Néppárt átveszi majd a Szabadságpárt nézeteit, mert így akar megfelelni a választóknak, visszaszerezni voksokat. Magyarán: korlátozhatják-e majd a kelet-európaiak, köztük a magyarok munkavállalását?

– Nem tartok ettől. A két nagy párt váltópárt, de koalícióban is többször kormányozták már az országot. Józan, tárgyilagos mérlegelés szerint az osztrákok is tudják, hogy a kelet-európai országokból érkezett, vagy onnan naponta átjáró munkavállalók olyan munkákat végeznek, amelyeket az osztrákok már nem hajlandók elvállalni. Mezőgazdasági idénymunkákat, vendéglátóit, ápolónőit vagy tanárit régóta végeznek kelet-európaiak, de újabban már orvosok is bőven vannak ezekből az országokból. Az is teljesen egyértelmű, hogy egy magyar mindig magyar marad, tehát idegen Ausztriában, mert az osztrákok tartják a sok dialektusukat. Megdicsérnek ugyan, hogy milyen jól beszélek németül, de azonnal átváltanak dialektusra, ha egymás között vannak, s azt egy idegen nem érti, nem beszéli. Aki reggel 7-re kimegy dolgozni hozzájuk és este 7-kor hazajön, azzal nincs semmi bajuk, az a munkavállaló kell az országnak. Tény, hogy keletről nyugatra haladva egyre gazdagabbak a tartományok Ausztriában. Ez kifejeződik az ingatlanok árában is. A Burgenlandban 70-80 ezer eurós ház Salzburg környékén már 350 ezer euróba kerül. Egy külföldi munkavállaló Burgenlandban tud házat is venni, de Salzburgnál nem. Én azt gondolom, hogy a szegényebb tartományokban – s Burgenland a legszegényebb Ausztriában – az emberek körében rá tud játszani az idegengyűlöletre az FPÖ. Az osztrák gazdaság viszont stabil. Ott nagy többségben osztrák tulajdonban vannak a bankok, a bevásárlóközpontok – amelyekből nincs annyi, mint Magyarországon –, s az osztrák turizmus is azért produkál olyan nagy számokat, mert az osztrákok otthon kirándulnak, üdülnek, költik a pénzüket. Ezt tudják, büszkék is rá. Van nemzeti öntudatuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!