Hírek

2015.06.17. 09:25

Beteg társaikért futnak az egyházasfaluiak

Egyházasfalu – Ötödször rendezik meg idén a falufutást Egyházasfaluban a rákos betegekért a Szent Iván-éjhez kapcsolódóan. Aki beteg, az a futás után átugorja a tüzet.

Merklin Tímea

Minden évben több mint kétszáz ember vesz részt a falufutáson, amely a pékségtől a gógánfai faluvégig tart, és onnan vissza. A táv 3,6 kilométer. A legfiatalabb résztvevő eddig hat hónapos csecsemő volt, akivel babakocsit tolva szaladt végig az anyukája, a legidősebb pedig 82 éves volt.

- 2011-ben kezdtük a falufutást, amikor az egyik önkormányzati dolgozó beteg lett. Akkor ezt találtuk ki, hogy együtt futunk érte, hogy érezze: mellette állunk – tudjuk meg Sándor József polgármestertől. - Már az első alkalommal is 230 ember futott. Azóta minden évben futunk, mert minden évben felüti a fejét a rákos betegség egy-egy családban. Nagyon összefog a falu. Futás után tüzet gyújtunk, a Szent Iván-éji hagyománynak megfelelően lehet egy kívánsága annak, aki átugorja. A többiek körbeállják, megtapsolják. Egy beteg nő, aki a férjével kézen fogva átugrotta a tüzet, meggyógyult.

Aki nem fut, azzal segít, hogy a háza elé kitesz üdítőt, vizet, több helyen meg lehet állni inni. A tűzoltóság, rendőrség biztosítja a terepet. A polgármester is futott évekig a családjával, a feleségével és a ma már 18, 22 éves gyerekeivel. Azt mondja, idén már lehet, hogy biciklivel megy a rendezvényre. A 2015-ös falufutás június 27-én lesz este hat órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!