Hírek

2015.08.13. 12:22

112: naponta 8000 hívást fogadnak Szombathelyen

Magyarországon két helyen, Miskolcon és Szombathelyen fogadják a bajba jutottak bejelentéseit már több mint egy éve. Puskás Tivadar polgármester egy régi meghívásnak eleget téve bejárta a segélyhívóközpontot.

Ha baleset, tűz vagy rosszullét miatt kér valaki segítséget, a 112-es számra indított hívása az Egységes Segélyhívó Rendszer Hívásfogadó Központjába fut be. A rendszer tavaly május óta működik. A két magyarországi központ lassan eléri a hétmilliomodik segélyhívást.

Puskás Tivadar polgármester kiemelte: Halmosi Zsolt vezérőrnagynak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy az egyik központ Szombathelyen épült ki.

Dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere megtekintette a szombathelyi Egységes Segélyhívó Rendszer 112 központját, ahol az intézmény parancsnoka, dr. Balázs Zsolt fogadta. A polgármestert elkísérte Ágh Ernő, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke is. A képen Puskás Tivadar, Ágh Ernő, dr. Balázs Zsolt, az operátor Meszes Norbert.

Naponta hozzávetőleg 16 ezer hívás érkezik az egész ország területéről, e segélykérések fele Szombathelyen cseng, ezekre a központ operátorai öt másodpercen belül reagálnak.

Ágh Ernő, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke is tájékozódott csütörtökön a központban. Kiemelte, az az egyik előnye ennek a rendszernek, hogy egy számot kell csak tárcsázni, hiszen ha valaki krízishelyzetben próbál segítséget kérni, sokszor nem tud azon gondolkozni, hogy milyen számot hívjon.

Balázs Zsolt, a szombathelyi központ vezetője elmondta, hogy odafigyelnek a munkatársak folyamatos képzésére, illetve a technikai eszközök fejlesztésére. Ennek egyik állomása, hogy múlt héttől a hangkapcsolat mellett adatlapot is tudnak küldeni a katasztrófavédelemnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!