Hírek

2015.08.04. 05:52

Dr. Veres András megyés püspök szenteli fel a csánigi templomot

Csánig - Augusztus 9-én, vasárnap 17 órakor szenteli fel a kívül és belül felújított csánigi templomot dr. Veres András megyés püspök.

Némethy Mária

– A templom a tatárjárás után épült és a külső felújítás során visszanyerte román kori formáját – magyarázza Aigner Géza plébános, aki motorja volt a felújítási munkálatoknak.

A palatetős, kőpor vakolatú régi kis templom már belesimult a szürkeségbe, egy villanyvezeték is majdnem rádőlt. Csak fa tornyocskája jelezte, hogy itt valami érték lehet, ezért támogatással felújították a tetőszerkezetet és a külső homlokzatot.

Itt azonban nem állt meg sem Aigner atya, sem a csánigiak: a hívek több millió forintos adakozásának köszönhetően a templom belseje is megújulhatott.

A szentély belső falán a középkori építészet sajátosságai kerültek napvilágra, freskótöredékek is. Meglepetések soraként az Árpád-kori templom minden periódusa feltárult mára. Építészeti értékekként lőrés ablakok, román kori déli kapu, gótikus ablaktöredékek, reneszánsz párkányfő.

Aigner Géza plébános volt a motorja a felújításnak, ő ismertette a csánigi templom értékeit. Fotó: Unger Tamás

– Feltehetően az apostolok mezítlábas alakjaira és Krisztus arc ábrázolásra ismerünk rá az apszis falkép töredékein – magyarázza Aigner Géza plébános. – A kőkeretes Oltáriszentség őrző fülke szintén a templomépítés első periódusából való. Az épület mintegy másfél évszázados evangélikus használatára utal a felújítás során feltárt, 1676-ból – tehát a reformáció idejéből – való falfelirat. A restaurátor fedezte ezt fel a meszelés alatt: „Légy hű mindhalálig: és neked adom az életnek koronáját" – ezt írták fel a falra a 17. században.

Csánig a Répcelaki Szent István Király Plébánia fíliája. Mindenszentek titulusú temploma feltehetően a 13. században épült, a reformáció koráig plébániatemplomként működhetett. Az egykori feljegyzések arról tudósítanak, hogy a plébániaépület a házak sorában állt, amely később az evangélikus lelkészek otthonává vált.

– Sőt azt is tudjuk Kiss Bertalan püspök vizitációjából, hogy az evangélikus esperes az 1590-es években két lelkészt avatott a templomban – említi meg Aigner Géza.

Csánig Vas megye északi csücskében, Győr–Sopron megye határán, a kapuvári síkon található, 340 fős, többségében evangélikus felekezetű település. Augusztus 9-én vasárnap ide látogat el dr. Veres András megyés püspök, hogy 17 órakor felszentelje a kívül és belül felújított katolikus templomot.

A felújított templom szépen kiegészíti a parányi település patinás, régi épületekben gazdag központját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!