Hírek

2015.08.14. 11:36

Együtt a Mária Úton - Zarándoklat az egységért, a megbékélésért

Körkép - Augusztus 22-én sok ezren kelnek útra, zarándokolnak végig a Mária Úton Vas megyében is.

Némethy Mária

A Mária Út teljes szakaszán egy közös célért, a megbékélésért és az egységért szervez zarándoklatot a Mária Út Egyesület augusztus 22-én, Nagyboldogasszony ünnepe után. Ez a tavaly először megrendezett zarándoknap az 1Úton nevet viseli és több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Magyarországon egyaránt.

Az idei év zarándoklatát a szervezők és a résztvevők az egységért és a békéért ajánlják fel. Vannak ugyanis olyan történelmi sebek és szakadékok, amelyeket csak a hit és a szeretet tud áthidalni és gyógyítani. Ennek fényében a zarándoklat kétszáz – átlagosan 25 kilométerre lebontott – szakasza közül az egyik szakasz (Nyíregyháza-Máriapócs) az Ukrajna békéjéért nevet viseli majd. A Pilisszentkereszt-Esztergom szakaszt a Szlovák-magyar barátság, a Pilisszentkereszt-Máriaremete szakaszt pedig a Német-magyar barátság szakaszának nevezték el.

Márfi Gyula veszprémi érsek Vasváron mutat be misét. Fotó: uj.katolikus.hu

A zarándokút minden szakaszán fiatalok, idősek kelnek útra Máriacelltől Csíksomlyóig és Czestochowa-tól Međugorje-ig. Mintegy 30 ezer embert várnak. Több helyszínen püspöki szentmisék lesznek a zarándoklat végén.

Vas megyében is vezet a Mária Út, amely Közép-Európa zarándokútja, a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. Tavaly itt is sokan bekapcsolódtak az első 1Úton nemzetközi zarándoklatba, nyilván így lesz ez az idén is.

Megyénkben is lesznek püspöki szentmisék. Vasváron a Kossuth Lajos utcai Szentkereszt felmagasztalása templomban 19 órától Márfi Gyula veszprémi érsek mutat majd be szentmisét a Mindszenty zarándoklat és a Rotunda zarándoklat résztvevőinek.

Az Ausztriából induló Máriakép útját, a Szent Imre utat, a Brenner János utat és a Dániel halász útját bejáró zarándokok 18 órától vehetnek majd részt a szentgotthárdi Nagyboldogasszony templomban a záró szentmisén, amit dr. Peter Stumpf muraszombati püspök mutat be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!