Hírek

2015.08.05. 09:04

Összegyűjtött könyveket küld a határon túlra az egyházmegye

Idén ötödik alkalommal szervezett könyvgyűjtést a szombathelyi egyházmegyei könyvtár a határon túli magyaroknak.

A Brenner János kollégium egyik szobájában sorakoztak kedd délután a felvidéki magyaroknak szánt könyvadományok. - Az első ilyen akciót öt évvel ezelőtt, az erdélyi gyerekeknek szervezték - mondja Simon Katalin, a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár gyűjteményvezetője. Akkor az adomány szállításánál a Szent-György lovagrend tagjai sokat segítettek. A sikeres akció hallatán a börtön is jelezte igényét könyvadományra. A harmadik gyűjtést ismét az erdélyiek kapták, tavaly pedig az alsóőri magyarok, ahova elsősorban, magyar, német nyelvű könyveket és lexikonokat vittek.

A jótékony akciókat az egyházmegye, és a könyvtár honlapján, valamint a helyi sajtóban is meghirdetik. Ezeket sokszor dobozgyűjtés előzi meg, amiből Rónai András a Szent-György lovagrend egyik tagja évről-évre aktívan veszi ki a részét. A dobozoknak köszönhetően, már könnyebb szelektálni a beérkezett könyveket. Az idei év bizonyult a legsikeresebbnek, hisz közel másfél hónap alatt több, mint 2 ezer könyv gyűlt össze. - A felvidékiek elsősorban irodalmi, történelmi, tudományos témájú könyveket vártak, mert ez az adomány képezi majd az alapját annak a kulturális központnak, amit a közeljövőben hoznak létre -  mondja Csámpai Ottó, a Szent György Lovagrend felvidéki nagypriorátus vezetője, aki a könyvek elszállításáról is gondoskodott. A megmaradt könyveket iskoláknak adományozzák tovább, illetve egy kis könyvbörzét rendeznek. Az ebből befolyt összeget a kárpátaljai magyarok megsegítésére fordítják.

A megunt, régi vagy sok helyet foglaló könyveket leginkább magánszemélyek adományozzák és gyakori, hogy idősebbek ritkítják  meg kicsit házi könyvtárukat. Ők általában előre jelzik, hogy szállításukat már nem tudják megoldani. Ilyenkor a püspökség dolgozói mennek ki, és hozzák be azokat a gyűjtőhelyre.  Az alsóőrieknek még mindig lehet leadni könyveket az egyházmegyei könyvtárba. Ide elsősorban helytörténeti és német nyelvűeket várnak. A következő nagy gyűjtésre  jövő év júniusában kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!