Hírek

2015.08.06. 14:02

Tisztul a határ – függetlenül az illegális migrációtól

Szentpéterfa – Közfoglalkoztatottak irtják a növényzetet a határon, hogy látható és átlátható legyen a határ. Fele feladat a szomszédoké: az osztrákoké és a szlovéneké. A munka harmadával végeztek már Vas megyei részről, és semmi köze az illegális migráció jelenlegi helyzetéhez.

Bakos Ágnes

– Az államhatárról szóló törvényben leírt feladata a rendőrségnek, hogy biztosítsa a határnyiladék átláthatóságát, tehát a magyar államhatár vonalának a láthatóságát – mondta el Knob Ernő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályának vezetője.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területéhez 226 kilométer hosszú szárazföldi határszakasz tartozik, ebből 138 kilométer igényel tisztítást. A magyar–osztrák határszakasz 89 kilométer, a magyar–szlovén határszakasz pedig 49 kilométer hosszúságú területű.

A munka nem egységes: az osztrák rendőrséggel a teljes szakaszt felezik meg a vasiak, míg a szlovén határon a saját oldalát tisztítja a szlovén, és szintén a saját oldalát a magyar fél.

Az sem egységes, hogy mekkora legyen a tisztított sáv: a határnyiladék az osztrák határon egy-egy méter, a szlovén határon 2,5-2,5 méter szélességű.

A határvonal pontos helyét a Földmérési és Távérzékelési Intézet jegyzi, és tartja karban a határt jelölő objektumokat. Ha valamelyik elem megsérül, cserélni kell, akkor az adott helyszín körüli rendkívüli tisztítási munkákat is a rendőség végzi. A határőrséggel való integráció óta feladata minden határ menti megye rendőrségének és folyamatos munkáról van szó. A vasiak idén áprilisban kezdtek, október végéig dolgoznak, ahogy az időjárás engedi. Nagy a terület, így egyszer érnek végig. A terepmunka sok helyen nem egyszerű: sűrű, masszív az aljnövényzet, amit kiirtanak. Idén 15 fős a közfoglalkoztatotti keret – mondta el Knob Ernő. Naponta átlagosan tíz munkás dolgozik.

Eddig 45 kilométernyi, nehezen megközelíthető, fákkal, bozótokkal benőtt területet sikerült megtisztítani a vasi illetékességű területen.

A feladatok egy része nem igényel szaktudást, azonban vannak olyan dolgozók is, akik a tavalyi évben megszerzett kisgépkezelői képzettségüket felhasználva, gépesített munkát végeznek.

Naponta átlagosan 1500 határsértőt fognak el Magyarország területén – ezért épül a déli határra a kerítés és naponta kettő-négy elfogást Vas megyéből is, főleg Szombathelyről jelentenek. Adódik a kérdés, hogy ezért kap-e kiemelt figyelmet a zöldhatár tisztítása. Knob Ernő a kérdésre megismételte: ez folyamatos, állandó feladata a rendőrségnek.

– A mi osztályunk koordinálja a határnyiladék tisztítását, ami független az illegális migráció jelenlegi helyzetétől – szögezte le a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztályának vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!