Hírek

2015.09.03. 09:43

Elkezdődött az egyetemi tanév: mit szólnak az érintettek a függetlenné válás tervéhez?

Szombathely – Csütörtök délelőtt tartották a moziban a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ 2015/2016-os tanév tanévnyitó ünnepségét. 750 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait, valamint elindul a gépészmérnök-képzés is.

Bajdó Bettina

A megjelenteket elsőként prof. dr. Faragó Sándor rektor köszöntötte, hangsúlyozva azt, hogy egy tanév mindig valami újnak a kezdetét jelenti.  Új arcok jelentek meg az egyetemen, de a feladatok a régiek: olyan tudással ellátni a diákokat, amellyel boldogulni fognak az életben is.

- A Nyugat-magyarországi Egyetemre szinte ugyanannyi diák jelentkezett, mint a tavalyi évben – folytatta a rektor. – Nem változott az érdeklődés az intézmény iránt. 2500 új hallgató kezdi meg a tanévet, Szombathelyen 750. Az egyetem egészén 8500 hallgatónk van. Egy újszülött is érkezett a családunkba, a figyelem most átmenetileg rá irányul. A gépészmérnök-képzés új lehetőségeket, új távlatokat nyithat meg. Emellett azonban ugyanolyan fontosak, a régi, nagy hagyományokra épülő képzéseink is.

80 hallgató kezdi meg a szakon a tanulmányait, közülük 55-en duális képzésben. Egy történelmi névsort is felolvasott az egyetem vezetője, azokét a tanárokét, akik oktatni fogják a szak hallgatóit. Kiemelte azokat is, akik külföldről költöztek haza, hogy segítsék az oktatást. Beszélt még a fejlesztésekről, amelyek milliárdokba kerülnek, és sok apró részletből állnak össze, ám ezek szükségesek a képzés elindításához.  Arra kérte az elsőéveseket, hogy az évtizedek alatt kialakult hagyományokat őrizzék meg és ápolják. Továbbá éljenek a hirtelen jött szabadság lehetőségével, de ne legyenek szabadosak!

Prof. dr. Faragó Sándor beszélt arról is, hogy megszületett a javaslat az állami felsőoktatási intézmények átalakulásáról. Ez súlyosan érinti a Nyugat-magyarországi Egyetemet, nem értenek vele egyet. Szombathelyre vonatkozóan is van üzenete. A rektor szó szerint felolvasta a javaslatot: „A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi telephelyén működő karok kiválása jelenleg nem eredményezne stabil és gazdaságosan fenntartható önálló intézményt. A campus képzési és szervezeti struktúrájának és döntéshozatali mechanizmusainak átalakítására van szükség annak érdekében, hogy 2017. július 1-jétől önálló intézménnyé válhasson."

A javaslat szerint a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni székhelyén egy erős, faipari és erdőmérnöki képzési profilra építő ágazati egyetem jön létre 2017. július 1-jétől a szombathelyi karok önállóvá válásával egyidejűleg.

A rektor szerint nem kizárt ez a lehetőség, de a minőségi és a gazdálkodási feltételeknek is meg kell valósulniuk hozzá. Javulnia kell a hallgatói létszámnak és az oktatói gárdának is. Gazdaságilag stabilabb intézmény kell hozzá.  A szándék az, hogy mindezek megvalósuljanak, akár így, akár úgy, de az intézmény érdekeit szolgálják.

Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja is köszöntötte az elsősöket. Elmondta, hogy az egyetemet, főiskolát végzett emberek úgy emlékeznek vissza erre az időszakra, mint életük legszebb, legtartalmasabb szakaszára. Azt kívánta, hogy a hallgatók gyarapodjanak tudásban és emberségben, formálódjon a gondolkodásuk és az értékrendjük. Ahogy ő fogalmazott, ezek a szabadság évei, de csak akkor szolgálják a javukat, ha felelősséggel élnek vele. Hozzátette még, hogy csábítóak a külföldi munkalehetőségek. Nincs is semmi kivetnivaló, ha néhány évig ott gyűjtenek majd tapasztalatot a mostani hallgatók, ám igazán itthon csak Magyarországon érezhetik magukat.

A köszöntő után az ünnepélyes fogadalomtétel következett, letették esküjüket a hallgatók. Megfogadták, hogy az egyetemes emberi kultúra értékeit képességeik szerint megismerik és elsajátítják, illetve, hogy a hivatásukra a legjobb tudásuk szerint felkészülnek. Az eskütétel után az egyetem polgáraivá fogadták őket, majd dr. Puskás Tivadar polgármester is köszöntötte a város új polgárait. Hangsúlyozta, hogy egyetemistának lenni a jövőt jelenti, ezért a jelenben mindent értékelni kell. Beszélt még a város történelméről, neves személyiségéről, valamint ismert helyeiről is a fiataloknak. Azt kívánta nekik, hogy legyenek példaképek, váljanak értelmiséggé, de ne feledjék, hogy ez a lét felelősséggel is jár.

Vizsy Erzsébet tanító szakos, elsőéves hallgató is hallott arról, hogy különválik a soproni és a szombathelyi egyetem. Elmondta, hogy ez az ő tanulmányait nem befolyásolja, ugyanolyan szorgalmasan tanul majd akkor is, mint most. Hangsúlyozta, ha ez a döntés az egyetem érdekeit szolgálja, akkor egyet tud érteni vele.

Hasonló volt Nagy Eszter, ugyancsak tanító szakos hallgató véleménye is. Az ő álmait, melyeket régóta dédelget, az, hogy az egyetem önálló-e vagy sem, jelenleg nem befolyásolja. Már kiskorában is sok gyerek vette körül, az utóbbi években is így volt ez. Éppen ezért választotta a tanítói pályát, mert szeretne gyerekekkel foglalkozni.  A javaslattal kapcsolatban annyit mondott, hogy sok szóbeszéd járt az elmúlt időben, azt is hallotta, hogy már idén önálló lesz az egyetem. Amíg nem foglalják törvénybe, addig semmi nem biztos még – fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!