Hírek

2015.09.22. 11:58

Keresztek napja volt ez: Megáldották a falu összefogásával készült fénykeresztet

Nick - Az ország 55. fénykeresztjét állították fel Nicken. Ezt Horváth József pápai prelátus áldotta meg.

Némethy Mária

A Kulturális Örökségek Napjai országos rendezvényeihez immár ötödik alkalommal csatlakozott Nick is. Kiállítás nyílt a falu családjai által rendelkezésre bocsátott otthoni keresztekből, bensőséges ünnepség keretében megáldották Magyarország 55. fénykeresztjét, s előadás hangzott el A Szent Korona misztériuma címmel.

A délutáni szentmise előtt a Mária Szíve oltáron bársonypárnára elhelyezett Szent Korona hiteles másolata várta az érkezőket. Kétoldalt egy-egy önkéntes állt őrséget, ahogy a Szent Korona Lovagrend képviseletében megjelent Terei Miklósné, a lovagrend dámája kérte. A szentmisét Horváth József pápai prelátus mutatta be, majd előadás hangzott el a korona történetéről. Ez a nap Nicken a keresztekről szólt. A résztvevők együtt vonultak ki a település legújabb keresztjéhez, a templomtól kétszáz méterre felállított fénykereszthez.

A mise után az ünneplők együtt vonultak ki Nick legújabb keresztjéhez, a templomtól kétszáz méterre felállított fénykereszthez. Fotó: Szabó Ervin

– A katolikus társadalomban, a katolikus családokban a kereszt mindig nagyon fontos szerepet töltött be, s reméljük, így is marad, mert ez a hívő ember életében a legfontosabb szimbólumnak számított – hangzott el szombaton Nicken, amikor Horváth József pápai prelátus, aki hosszú ideig a Szentkereszt Lelkészség plébánosa volt Szombathelyen, megáldotta Magyarország 55. fénykeresztjét.

Az ünnepség kezdetén Csorba József polgármester köszöntötte a megjelenteket. Köszönetét fejezte ki a kereszt elkészítésében, felállításában résztvevőknek, és kiemelte, hogy a település életében ez ismét egy jelentős, különféle érzelmeket kiváltó és emlékezetes nap. Ezt követően Novák Elemér, a Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány elnöke mondott köszönetet, hogy a kereszt egy szépen kialakított parkosított területen kaphatott helyet, amelyhez az önkormányzat anyagilag is hozzájárult. Beszédében kiemelte: – Erre a keresztre ne tárgyként tekintsünk, hanem szellemi szimbólumként, amely összefogja a világ keresztényeit és szellemi szinten egyesíti ugyanúgy, mint a Szent Korona a magyarságot. A keresztbe belekapaszkodva türelmesen kell kivárni, megkeresni azt a pillanatot, amikor összefogva ismét erős keresztény egységben élhetünk békében, biztonságban.

Felolvasta a kereszt történetét, amely a kereszt előtt elhelyezett táblán is olvasható. Befejezésül hívta a falu minden lakóját és minden jóakaratú embert is a Fénykereszt tövéhez. Verrasztó János a répcelaki evangélikus gyülekezet lelkésze is áldását adta a keresztre, majd a napi ima elmondása után a helyi fiatalok énekeltek a szent kereszt tiszteletére.

Az ünnepség lebonyolításából a helyi tűzoltó egyesület tagjai és a vöröskeresztes asszonyok is kivették részüket, jelezve: összefogással nagy dolgokra képes egy ilyen kis közösség is, mint amilyen a nicki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!