Hírek

2015.09.23. 13:06

Kevés a gázszerelő: Ezrek maradhatnak fűtés nélkül Szombathelyen

Szombathely - Kevés a gázszerelő Szombathelyen, olvasónk tapasztalata szerint legalább egy hónap kell a hiba kijavíttatásához. Elképzelhető, hogy ezrek maradnak fűtés nélkül.

Budai Dávid

Éppen két hete írtunk a gázkészülékek kötelező felülvizsgálatáról, azonban - ahogyan arra számítani lehetett - az indulatok nem csitulnak. A probléma az olvasói visszajelzések alapján most nem azzal van, hogy vitatják a felülvizsgálat szükségességét, hiszen úgy tűnik, mindenki belátta, hogy az intézkedés a lakók biztonsága érdekében történik. Sokkal inkább azt nehezményezik többen, hogy rendkívül lassú az ügymenet.

Gyuricza József Szombathelyen él, és szeptember hetedikén nála is volt felülvizsgálat. Kiderült, a tömítés meghibásodása miatt szivárog nála a gáz. Az ellenőr a gázórát azonnal leszerelte, viszont a javíttatás megszervezése már nem az ő feladata, mint ahogyan a szerelés költségei is az ingatlan tulajdonosát terhelik. Gyuricza József azon nyomban el is kezdett gázszerelőt keresni, ám a mai napig nincs visszakötve a gázvezeték a rendszerre, és úgy tűnik, hogy még legalább két hétig nem is lesz.

Fotó: Unger Tamás

Megtudtuk: hiába keresett gázszerelőt. A szakemberek vagy nem tudták vállalni a munkát leterheltségükre hivatkozva, vagy ígérték, hogy jönnek, aztán többet nem hallott felőlük. Olvasónk úgy véli, annak, akinek nincsen gázszerelő ismerőse, az lehetetlen feladatra vállalkozik Szombathelyen, amikor szakembert keres. Neki végül ismerősei révén sikerült felkutatni egy szerelőt, aki az ígéret szerint hétfőn megoldja a lassan egy hónapja húzódó problémájukat, ám a papírmunkák miatt a visszakötésre csak október elején van remény. Ráadásul a hibás tömítés 150 ezer forintjába fog kerülni összesen a nyugdíjas házaspárnak. Gyuricza József szerint gyorsan megoldást kellene találni a gázszerelőhiányra, hiszen hamarosan kezdődik a fűtési szezon, és így sokan maradhatnak fűtés nélkül a téli hónapokban.

Akár ezrek is, bár ezt már mi mondjuk. Horváth Imre okleveles gázipari szakmérnöktől megtudtuk: két héttel ezelőtt még 1600 felülvizsgálatra váró ingatlan volt a megyében és október 20-áig a vállalkozóknak be kell fejezniük a felülvizsgálatokat, amelyeknél – ahogyan azt már korábban is megírtuk – meglehetősen gyakran futnak bele a szakemberek olyan hibákba, amelyek miatt az ingatlant le kell kapcsolni a rendszerről. Olvasónk elmondta, hogy ők nem éreztek gázszagot. Még az is lehetséges, hogy tíz éve szivárog náluk a gáz, ezért szerinte türelmi időt kellene hagyni a fogyasztóknak ahelyett, hogy azonnal leszerelik a gázórákat.

Természetesen a jogszabály erre nem ad lehetőséget, éppen ezért várhatóan sokan maradnak fűtés nélkül a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!