Hírek

2015.10.19. 11:51

Értékekre koncentrálnak - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kezdettől fogva ökumenikus

Szombathely – Új vezetősége van a Keresztény Értelmiségiek Szombathelyi Csoportjának. Mik a terveik?

Némethy Mária

Min töpreng, mi érdekel ma egy keresztény értelmiségit? Sok minden. Például az, hogy milyen erőteljesek ma a nemzetek önrendelkezése elleni támadások pénzügyi és politikai eszközei, az erkölcsi relativizmus, a demokrácia köntösébe bújtatott agresszió, vagy az, hogy a féktelen liberalizmus milyen veszélyeket hordoz a 21. század nemzedékei, köztük nagyon súlyosan Európa számára.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kezdetektől, azaz 1989-es alapítása óta kiáll a keresztény értékekért, és felhívja a figyelmet a keresztény gyökereit vesztett és korszakváltást élő Európa kulcskérdéseire.

A civil szervezet 2002-ben alakult meg Szombathelyen. Első elnöke dr. Martos Levente Balázs pap, aki akkor a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Hittanár Szakának tanszékvezetője volt. Őt követte dr. Horváth Sándor akkori megyei múzeumigazgató, majd 2013-tól dr. Németh Norbert pap, egyetemi lelkész. 2015 januárjától új elnök, újra egy hitét gyakorló laikus személy áll a KÉSZ Szombathelyi Csoportjának élén: Rétfalvi Balázs történész, levéltáros, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusza. A civil szervezet elnökhelyettese dr. Perger Gyula egyháztörténész, toronyi plébános, aki Rómában a Pápai Gergely Egyetemen is tanult, titkára Geiszler Éva, a Brenner iskola tanára.

Török József egyháztörténész professzor a magyar alapítású szerzetes rendről, a pálosokról tartott előadást

– Januárban öt évre választottak meg bennünket – mondja Rétfalvi Balázs, akitől azt kérdezem, milyen célokat tűztek maguk elé. – Szeretnénk előadások révén a helyi és az országos egyházi értékeket jobban megismertetni, rájuk irányítani a figyelmet, és mivel a KÉSZ ökumenikus civil szervezet, egyik fő célunk más keresztény felekezetek, elsősorban az evangélikusok és a reformátusuk felé jobban nyitni. De fontosnak tartjuk a fiatalok tehetséggondozását is, középiskolások és egyetemisták körében egyaránt.

Milyen anyagi alapok állnak rendelkezésükre? Az elnöki válaszából kiderül: a tagsági díjakon kívül egyházi részről a Magyar Püspöki Konferencia támogatja a KÉSZ országos szervezetét, rajta keresztül a szombathelyi csoportot is, Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése Civil Alapjától pedig 250 ezer forintos támogatást kaptak.

Ebből több előadást szerveztek az idén. Legutóbb dr. Martos Levente Balázs, aki a Győri Hittudományi Főiskola tanulmányi prefektusa, 2014-től főtitkára, a pápa szakértői csapatának tagja a Kereszténység és jövő címmel tartott előadást, november 3-án az MTA Egyháztörténeti Kutatócsoportjának könyvbemutatóját rendezik meg, november 20-án Bejczi Tibor domonkos szerzetes előadása hangzik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!