Hírek

2015.10.21. 19:41

Mediáció, migránshelyzet, fejlesztések - A Szombathelyi Törvényszéken jártak az újságírók

Sajtódélutánon ismertették szerdán a szombathelyi törvényszék cselekvéstervét, mely "A szolgáltató bíróságért" országos program része.

Vas Népe

- A terv célja, hogy közelebb hozzuk az állampolgárokhoz az igazságszolgáltatást, mondta dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke, aki dr. Varga Roland elnökhelyettessel, valamint a sajtószóvívői feladatokat is ellátó dr. Kissné dr. Réczeg Katalin bírósági titkárral és dr. Tóth András járásbírósági elnökhelyettessel fogadta a sajtó képviselőit.

Mint azt dr. Andor Szabolcs elmondta, kiemelten foglalkoznak az ügyek gyors és hatékony feldolgozásával. Ennek érdekében belső online fórumokat is létrehoztak, mely a munkatársak közötti információcserét gyorsítja. Az elhúzódó ügyeket átvizsgálják, képzéseket, előadásokat és preventív célú börtönlátogatást is szerveznek. Az ügyfelek elégedettségét kérdőív segítségével mérik fel. A panaszbeadványok, javaslatok levélben és elektronikus úton is előterjeszthetők. E célra egy külön e-mail címet is létrehoztak.

A sajtódélutánon a migránskérdésről dr. Varga Roland elnökhelyettes beszélt, hiszen az elmúlt hetekben a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet a szombathelyi törvényszéknek is többletfeladatot jelentett.

Hallhattunk arról is, hogy az Európai Bizottság 2013-as felméréseiből kiderült: Magyarország az igazságszolgáltatási szerveinek tevékenységét illetően - hatékonyság szempontjából - polgári, kereskedelmi, közigazgatási és munkaügyek tekintetében is a tagországok első egyharmadában foglal helyet. Szombathely pedig az országos átlaghoz képest is magasabb teljesítménnyel veszi ki a részét ebből az eredményből.

A viszonylag új jogintézménynek számító bírósági közvetítésről dr. Kissné dr. Réczeg Katalin beszélt, de a Szombathelyi Törvényszéknél folyamatban lévő és tervezett fejlesztésekről is szó esett a találkozón, ahol arra is felhívták a figyelmet, hogy a kft.-k és részvénytársaságok létesítő okiratának összhangban kell állnia az új Polgári Törvénykönyv hatályos rendelkezéseivel. A létesítő okiratok módosítására 2016. március 15-éig lesz lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!