Hírek

2015.11.29. 12:06

Vas megyében születtem – Vasvár fogadta idén a vasi népzenei seregszemlét

Vasvár – A Vas megyében születtem elnevezésű népzenei antológiát a Nagy Gáspár Kulturális Központban tartották szombaton.

Pogács Mónika

A vasiak népzenei találkozóját 1999-ben a Boglya Népzenei Együttes indította útjára. Néhány év kihagyás után 2003-tól évente rendezik meg az eseményt. Idén tizenkettedik alkalommal találkoztak a vasi népzenészek, népdalénekesek egymással az antológia keretében.

– Kezdetben a Boglya együttes szervezte a programot. Később azonban a megye is a rendezvény mellé állt. Így már könnyebb volt a munka. Nem beszélve róla, hogy a találkozók Vas megye népzenei értékeit vonultatják fel évről évre. Így közös érdek a találkozó rendszeres megszervezése – hangsúlyozta Földes János, a Boglya zenekar vezetője.

A népzenész azt is elmondta: tíz évig a szombathelyi MMIK-ban tartották meg a fesztivált. Két éve mozdult ki először a rendezvény Szombathelyről. Múlt évben Celldömölk, az idén Vasvár adott otthont a találkozónak.

A színpadi produkciókat, mint minden évben, az idén is rögzítették. Hangfelvételekkel dokumentálják évről évre a vasi népi kultúra jelenlegi dal, tánc és zenei kincsét és az ezeket továbbéltető produkciókat.

A találkozó célja, hogy a vasi népzenei együttesek, szólisták bemutathassák legújabb műsoraikat, a népzenei örökség értékeit.

A rendezvényen idén is ifjúsági és felnőtt hangszeres, illetve énekes együttesek, népdalkörök, citerazenekarok és táncházi zenekarok léptek fel.  Tizenhárom együttes mutatkozott be a vasvári színpadon.

A találkozóra a résztvevők hangzóanyaggal jelentkezhettek. Ezek meghallgatása után a szakmai zsűri javaslata alapján hívta meg a szervező, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája, a szombati antológia fellépőit.

A vasvári találkozót táncház zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!