Hírek

2015.11.20. 12:57

Vigyázzon! Naponta 12 ezer liter víz is kárba veszhet - Mindent elmondunk a vízórák téliesítéséről

Egy hideg télen akár kétszáz vízóra is elfagyhat a Vasivíz szolgáltatási területén. Nem csak a nyaralókban támad a hideg, a lakott ingatlanokban is védekezni kell.

Budai Dávid

A sarkvidéki levegőnek hála, a hétvégén erős lehűlésre kell számítani, a jövő hét elején pedig már fagyni is fog az előrejelzések szerint. Az igazi téli hideg persze még odébb van, azonban már most érdemes gondoskodni a vízórák védelméről. Különösen, ha az a használaton kívüli nyaralóban vagy hétvégi házban van, de jó tudni, hogy a folyamatosan lakott ingatlanok esetében is gondoskodni kell a vízórák fagy elleni védelméről. Megkérdeztük a Vasivíz Zrt.-t, mit kell tennünk ahhoz, hogy elkerüljük a fagyási sérüléseket vízóránkon.

Fotó: Szendi Péter

Először is azt kell tudnunk, hogy a vízmérő fagy elleni védelméről az ide vonatkozó jogszabály értelmében a felhasználónak kell gondoskodni. A téliesítést célszerű a huzamosan, napokig tartó fagyok beállta előtt elvégezni. Nyaralók, lakatlan ingatlanok esetében azonban nem elég a csövek bebugyolálása, vízteleníteni is kell. Sőt, a víztelenítést nemcsak az elfagyás elleni védekezés okán, hanem minden esetben ajánlott elvégezni, főleg, ha nem tudjuk rendszeresen ellenőrizni az ingatlant. Az ok egyszerű: ha csőrepedés van, akkor rengeteg víz elfolyhat, amelynek tetemes költsége bizony a fogyasztót terheli, a víz által okozott kárról már nem is beszélve. Víztelenítés esetén a mérőóra előtti (utca felőli) golyóscsapot kell lezárni, és a vízmérő utáni vezetékszakaszt meg kell bontani (oldható kötésnél). Ezután a vizet le kell engedni a vízmérőből és a belső hálózatból is. A művelethez hívhatunk szakembert, de ha járatosak vagyunk valamelyest a vizes dolgokban, elvégezhetjük magunk is a munkát, arra azonban ügyeljünk, hogy a vízmérő plombája és a műanyag záróbilincs ne sérüljön meg.

Sokan nem tudják, de a folyamatosan használatban lévő épületek esetében is indokolt lehet a fagy elleni védekezés, mert a téli időjáráshoz viszonyított jelentős lehűlés vagy huzamosan fagypont alatti hőmérséklet alkalmával is előfordulhatnak meghibásodások. Amennyiben rendszeresen használjuk az épületet, nem szükséges a víztelenítés, itt elég valamilyen hőszigetelő anyaggal szigetelni a vízóraaknát. Itt aztán szabad a vásár, téliesítésre minden olyan anyag megfelelő, amely jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. A téliesítést nem kell túlmisztifikálni, olyanokra kell gondolni, mint a vízmérőakna fedlapjának helyére illesztése, illetve pincés beépítés esetén a pinceablakok becsukása. Abban az esetben, ha a vízmérő aknában vagy fagyveszélyes helyiségben van, akkor magát a mérőt és a szabadon lévő csöveket is ajánlatos hőszigetelő anyaggal körbetekerni úgy, hogy a vízmérő számlapja szabadon maradjon.

Bódai Nóra, a Vasivíz Zrt. kommunikációs referense elárulta: szolgáltatási területükön – a tavalyi enyhe időjárás ellenére is – 28 esetben történt vízóraelfagyás miatti meghibásodás. Ez a szám a korábbi évekhez képest alacsony, ám hideg teleken nem ritka a kétszáz feletti elfagyás sem. Lássuk, mivel számolhatunk, ha megtörtént a baj. A vízóra cseréje 15 ezer Ft + Áfa, amely tartalmazza az óra cseréjét, a kiszállás díját és a munkaköltséget. Ehhez jön még az elfolyt víz ára. Amely meglepően sok lehet, hiszen egy három milliméter átmérőjű lyukon, hat bar nyomás mellett 12 ezer 700 liter (12,7m3) víz folyik el egy nap alatt.

Fotó: Szendi Péter

Összehasonlításként: egy átlagos négyfős család napi vízfogyasztása körülbelül: 0,6 m3. Abban a ritka esetben, ha a csőrepedés a vízóránk előtt történt, akkor szerencsénk van, ilyenkor ugyanis a szolgáltató vállalja a költségeket. Azt sem árt tudni, hogy a csőtörésre a szolgáltató is csak a kiugróan magas fogyasztási adatokból következtethet.

Elmondjuk viszont, hogy ön miből következtethet arra, hogy elfagyott a vízmérő. Először is: ha az aknában vizet lát, illetve a mérő üvege hálósan megrepedt, vagy ha a lakásában nincs víz. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a nagy téliesítési hullámban sokan feledkeznek meg a kerti csapok fagy elleni védelméről. Végezetül mintegy megnyugtatásul azt is elmondjuk, ha időben gondol a csapok, vezetékek, vízórák téliesítésére, egész télen nyugodtan alhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!