Hírek

2015.12.08. 13:38

Feloszlatta magát a söptei képviselő-testület – a helyi ügyek miatt nem jött az autógyár sem

Feloszlatta magát a söptei képviselő-testület, az elmúlt időszakban már érezhetőek voltak a polgármester elleni hangulatkeltő támadások.

Cseszkó Tamás

Harminc napon belül új választást kell kiírnia Söpte jegyzőjének, miután hétfőn este a testület 3:2 arányban elfogadta Kálmán Ferenc képviselő önfeloszlatásról szóló javaslatát. A mostani konfliktus nem előzmény nélküli, érdemes visszatekinteni a 2014-es önkormányzati választásokra, amikor a független Nagy Róbert váltotta a polgármesteri székben a település korábbi vezetőjét, Danka Lajost. Nagy tíz szavazattal nyert, a második helyen Virágh Kálmán, a harmadik helyen Danka Lajos végzett. A képviselő-testületben a polgármester kisebbségbe került, és a korábbiakban már említett 3:2-es arány alakult ki az ügyek többségénél.

Többek között emiatt történhetett meg az is, hogy egy év alatt sem sikerült alpolgármestert választani. Nagy Róbert ugyanis Cseresznyák Miklós képviselőt szerette volna a feladattal megbízni, ám a képviselő-testület az elmúlt egy évben minden alkalommal leszavazta a személyi javaslatot. Helyi hangulatkeltésekről év közben is lehetett hallani, többek között az ipari park kapcsán.

Mint ismeretes, Söpte úgy vásárolt a falu közigazgatási területéhez tartozó területeket (ez még a korábbi vezetés idején történt), hogy Szombathely városától kapott kölcsönt. A kapott összeget (163 milliót) végül a söpteiek nem tudták visszafizetni, pereskedés kezdődött, sőt egyes szombathelyi képviselők még azt is felvetették, hogy Söpte legyen a város része. Az új polgármester színrelépésével azonban újrakezdődtek a tárgyalások, Szombathely eltekintett attól, hogy Söpte fizessen, és mivel az Söpte közigazgatási határán belül van, továbbra is véleményezhetik, hogy milyen fejlesztés történjen a helyszínen. A tárgyalássorozatból egyértelműen Söpte jött ki győztesen, hiszen a falu az iparterületek kapcsán további forrásokhoz jutott. Információink szerint a polgármester a jövőben is jó alapokkal tudja folytatni a tárgyalásokat. Mert hogy a történet még nem ért véget, a fent említett területek ugyanis jelenleg mezőgazdasági és nem ipari besorolásúak, ezért is szükséges a Rendezési Terv módosítása. A jogszabályok értelmében ugyanis, ha nem történik meg ezen módosítás decemberig, a következő két évben nem lehet változtatni. A tét tehát Söpte további fejlesztési lehetőségeinek jövője.

Ezt az ügyet tárgyalta volna a testület, ám végül az önfeloszlatás mellett döntöttek. A feloszlatás mellett kardoskodó képviselők nem voltak bőbeszédűek, Szombathné Takács Zsuzsanna korábbi alpolgármester, jelenleg képviselő mindössze annyit mondott lapunknak, hogy nagyon kevés információval rendelkeztek az ügyekről.

Megkerestük Kálmán Ferencet, a feloszlatás kezdeményezőjét is, ő azonban nem kívánt válaszolni. Nagy Róbert polgármester viszont azt mondja, pont az információátadás miatt vette napirendre a Rendezési Terv véleményezését, ami egyébként nem testületi, hanem polgármesteri hatáskör, az volt a célja, hogy a képviselők megfelelő tájékoztatást kapjanak. Az biztos, hogy már az utóbbi időkben sem volt zavartalan a polgármester munkája.

- Néhány hete kutyánkat a bal lábánál fogva felakasztották a kertben, és megjelentek a faluban a személyemet lejárató szórólapok is - mondta el Nagy Róbert. Aki arról is beszélt, hogy azért is szomorú a kialakult helyzet, mert mindeközben Söpte folyamatosan fejlődik.

- Új falubusszal gazdagodott a sportegyesület, pályázati forrást nyertünk az utak rendbetételére, és folyamatosan szervezünk a közösséget megmozgató rendezvényeket - húzta alá a település első embere. A veszekedések nem tesznek jót a térségnek. Néhány hónapja felröppent a hír, hogy az egyik nagy autó-ipari cég a térségbe érkezne, ám információink szerint többek között a söptei belső ügyek kiszivárogtatása is hozzájárult ahhoz, hogy végül mégsem e területet választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!