Hírek

2015.12.10. 14:03

Riasztási gyakorlat és újraélesztési felkészítés a mentőcsoportoknak

Riasztási gyakorlatok és felkészítések kezdődtek december 9-én a megyében található járási mentőcsoportok, valamint a megyei rendeltetésű Őrség Mentőcsoport tagjainak.

A következő napokban a mentőcsoportok önkéntes tagjai riasztási gyakorlattal egybekötve honvédelmi, elsősegély-nyújtási és újraélesztési felkészítésen vesznek részt. A területi és járási mentőcsoportok honvédelmi, elsősegély-nyújtási és újraélesztési felkészítésének első állomásaként a tegnapi napon a Sárvári Járási Rába Mentőcsoport tagjai vettek részt a felkészítésen, amely a riasztással vette kezdetét.

A megalakuláskor a mentőcsoportok vállalták, hogy meghatározott időn belül és meghatározott létszámmal képesek megjelenni a megalakítási helyen, hogy ha szükséges, segítséget nyújtsanak a járásuk területén élők védelme, biztonsága érdekében. A riasztási gyakorlatok célja annak ellenőrzése, hogy a mentőcsoport állománya hány fővel és mennyi idő alatt képes elérni a készenlétet.

Fotó: Kovács Levente tű.alez., Sárvár KvK

A Sárvári Járási Rába Mentőcsoport riasztási gyakorlata sikeresen zárult, a mentőcsoport a riasztását követően a meghatározott normaidő alatt a felkészítés helyére, a sárvári művelődési központba. Itt a létszámellenőrzést, illetve a felszerelések vizsgálatát követően Kovács Imre tűzoltó ezredes, a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője ismertette az önkéntesekkel a fegyveres összeütközések időszakában végrehajtandó polgári védelmi feladatokat. Külön kitért azokra a feladatokra, amelyek végrehajtásában a mentőcsoportok is jelentős szerepet vállalhatnak, így egyebek mellett az ideiglenes befogadóhelyek felállítására, valamint az állampolgárok elsődleges egészségügyi ellátásának biztosítására, az elsősegélynyújtásra.

A katasztrófavédelmi-honvédelmi felkészítést az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet szakemberének előadása követte, melynek keretében a szakszerű elsősegélynyújtást és az újraélesztés szabályait sajátíthatták el a mentőcsoportok tagjai. A képzésen a segítés jegyében az önkéntesek lépésről lépésre megismerkedtek az újraélesztés mozzanataival, speciális technikájával. A szakember a sikeres életmentés érdekében elsőként elmagyarázta a legfontosabb szabályokat, majd az előkészített bábu segítségével a résztvevők saját maguk végrehajtották a hallottakat, begyakorolták, mit kell tenni, hogyan kell az újraélesztést szabályosan végrehajtani, ha a szükség úgy hozza. A mentőszolgálat szakembere végül a félautomata defibrillátor használatát is bemutatta a mentőcsoport tagjainak.

A következő napokban a megye további hat önkéntes mentőcsoportja – a Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport, a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport, a Szentgotthárdi Járási Hármashatár Mentőcsoport, a Vasvári Járási Hegyhát Mentőcsoport, a Celldömölki Járási Kemenesalja Mentőcsoport, valamint a megyei rendeltetésű Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport – is végrehajtja a gyakorlatot, illetve felkészül elsősegély-nyújtási, illetve újraélesztési ismeretekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!