Hírek

2015.12.22. 07:42

Túl sok növényvédő – Egy szombathelyi üzletben volt fogása a Nébih-nek

Szombathely – Több növényvédő maradvány volt a mandarinban, mint a hazai határérték. Török mandarinról van szó, egy szombathelyi üzletben vizsgálta a hatóság.

Bakos Ágnes

Határérték feletti növényvédőszer-maradékot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy török eredetű mandarinban.

A hivatal ellenőrei egy áruházlánc egyik szombathelyi üzletében vett mandarinmintában találták a kilogrammonként 0,042 milligramm fenvalerát nevű növényvédőszer-hatóanyag maradékát. Az engedélyezett határérték 0,02 milligramm.

A szermaradék-határérték nem egészségügyi határérték! Vagyis: a meghatározott értékek bizonyos mértékű túllépése nem jelenthet minden esetben egészségügyi kockázatot.

Ezeket a határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a lehető legminimálisabb legyen a növényvédő szer használata – emlékeztet a Nébih.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!