Hírek

2016.01.31. 08:04

Az uraiújfalui kislány, aki meg sem született a statisztikai hivatal szerint

A statisztikai adatokból hiányzik, mi mégis találkoztunk a 2014-ben született Liliennel. A polgármester megfejtette az okát, hogy miért maradtak ki az Uraiújfaluban élő gyerekek a nyilvántartásból.

Budai Dávid

Olvasóink már találkozhattak összefoglalónkkal a megye településeinek születésszámairól. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatfolyamába azonban úgy tűnik hiba csúszott. Vargyai Vilmos, Uraiújfalu polgármestere azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy nem helytálló az adat, amely szerint 2014-ben egy gyermek sem született, hiszen két újszülött is akadt; ha akarunk, saját szemünkkel is meggyőződhetünk róla. Hogyne akartunk volna!

Mire megérkeztünk, a polgármester azt is kiderítette, hogy a nyilvántartásból hogyan veszett el a két gyerek. Miután Vargyai Vilmos is megkapta a KSH-tól az adatokat ő is azzal szembesült, hogy bizony statisztikailag 2014-ben nem volt gyermekáldás Uraiújfaluban. Egészen Székesfehérvárig kellett elmennie ahhoz, hogy kiderülhessen az igazság.

Az igazság pedig az, hogy senki sem hibázott. Először is, a statisztikai hivatalban különbséget tesznek a lakónépesség és az állandó népesség között. Ha valakinek nem csak Uraiújfaluban, hanem máshol is van bejelentett tartózkodási helye, akkor azt a lakónépesség számából levonják, ha pedig valakinek bejelentett tartózkodási helye van Uraiújfaluban, azt meg hozzá adják. Így lehetséges a két adatsor közti eltérés. Attól függően, hogy a hivatal melyikből dolgozik, más-más eredményt kap. Már ez bonyolítja a helyzetet, esetünkben a helyzet azonban még ennél is sokkal bonyolultabb. Amit biztosan lehet tudni, hogy 2014-ben az egyik tősgyökeres uraiújfalui baba Celldömölkön, a másik Szombathelyen született. Csakhogy ha az anya nem az állandó lakcímét jelenti be, és nem is mondjuk a tartózkodási helyét, hanem éppen egy harmadikat, ahová a bébivel a szülés után haza megy, akkor az fog szerepelni a statisztikákban. Hab a tortán még, hogy a népesség-nyilvántartó és a statisztikai hivatal külön hivatal, külön adatbázissal. Így lehetséges, hogy a kis falu önhibáján kívül megkapta az elnéptelenedő település stigmáját.

Szerencsére a helyzet nem ennyire drámai, sőt. Vargyai Vilmos hosszasan sorolja mindazt, ami a település mellett szól. Uraiújfaluban 867-en élnek, közigazgatásilag hat település székhelye, itt van a közös önkormányzati hivatal is. A 2010-es szennyvízhálózat kiépítése óta ráadásul teljes az infrastruktúra. A faluban van óvoda, általános iskola, gyógyszertár, posta, bank, védőnői és gyerekjóléti szolgálat, valamint háziorvos is. Európa számos országába exporttálnak tojást és tyúkot, szóval nem egy haldokló település – teszi hozzá a polgármester.

Olyannyira nem, hogy az elmúlt 15 évben 87 gyerek született, ami azt jelenti, hogy a település lakóinak tíz százaléka 15 év alatti. Az azonban tagadhatatlan tény, hogy 2012 és a szóban forgó 2014-es esztendő között, évente csupán kettő-kettő babával bővült a népesség. 2002-ben volt a csúcs, akkor 11 gyerekkel gyarapodott a település, tavaly pedig hattal.

Nem volt más hátra, mint felkeresni a 21 hónapos Varga Lilient, aki éppen öthónapos kishúgával, Zsófival, nagymamájával és édesanyjával sétált. Megtudtuk, éppen ugyanabban az utcában él a másik 2014-es baba is, mint Lili. Uraiújfalu tehát nagyon is él és virul, és különben is az 1920-as években itt szabadalmaztatták a Balogh fivérek az összecsukható esernyőt, amit ők annak idején Zsebes-ernyőnek hívtak. Ennek emlékére meg is rendezik minden évben az Esernyőfesztivált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!