Hírek

2016.01.21. 14:58

Íme az új vasi "NAV-vezér" - Dr. Fekete Attila pénzügyőrből lett megyei adó- és vámigazgató

Szombathely - A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) átalakítását követően, ez év elejétől a NAV Vas Megyei Adóigazgatósága és a Vas Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság feladatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas Megyei Adó- és Vámigazgatósága látja el.

Nagy Ildikó

A szervezet igazgatójának Tállai András államtitkár 2016. január 1-jei hatállyal dr. Fekete Attila pénzügyőr dandártábornokot nevezte ki. Dr. Fekete Attila tanítóként diplomázott a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, másoddiplomáját az Államigazgatási Főiskola vámigazgatás szervező szakán szerezte. Elvégezte a jogi egyetemet, két éve szakvizsgázott. 1995. január 1-jétől  dolgozik a vám- és pénzügyőrségnél, tíz évet töltött el bűnügyi nyomozati területen, 2004-ben a vám- és pénzügyőrség nyugat-dunántúli régióparancsnok- helyettese, 2008-ban pedig régióparancsnoka lett. 2011 elején az APEH és a VPOP integrációjából létrejött Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőrség főigazgatójának nevezték ki. A NAV legutóbbi, 2015 végén megkezdett átszervezésekor is fontos feladatot szántak neki: ez év elejétől ő a NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója. Munkáját négy helyettes segíti, mindegyikük régiós vagy megyei vezetői tapasztalattal rendelkező szakember. Dr. Horváth Judit adóügyi, dr. Szakály Emőke folyószámla-kezelési és végrehajtási, Szalai József ellenőrzési, dr. Tóth Zoltán pénzügyőr ezredes pedig vám- és pénzügyőri igazgatóhelyettesként dolgozik az integrációt követően létrejött új megyei hivatalban.

Az immár 400 ember munkáját irányító vasi NAV-vezér azt mondja, az adó és a vámigazgatóság összevonása nem kevés munkát jelent, hiszen az iratkezeléstől kezdve a szakmai tevékenység minden mozzanatát össze kell hangolni, azonos eljárási metódust kell kidolgozni. A munkát és az összecsiszolódást nem könnyíti meg, hogy jelenleg öt helyen (a Hunyadi úton, a Széll Kálmán, a Petőfi, a Szily János és a Szabadságharcos utcában) működnek, ám az igazgató reméli, hogy ez nem lesz mindig így: szó van arról, hogy megkapják a Szilágyi kollégium épületét, és akkor az egyenruhások is beköltözhetnek az APEH-udvarként emlegetett területre.

Vas az egyetlen megye az országban, ahol dandártábornok a "NAV-vezér", dr. Fekete Attila az egyetlen pénzügyőr megyei adó- és vámigazgató. Nős, felesége klinikai gyermek szakpszichológus, fiuk tíz és fél éves. Hobbija a kosárlabda, nagy Falco-drukker.

Dr. Fekete Attila hangsúlyozza, hogy az ügyfelek az összevonás után is a megszokott módon intézhetik ügyeiket az internetes felületeken és ügyfélszolgálati irodákban. Sőt: azok, akiknek eddig mindkét szervezettel volt "dolguk", már most érzékelhetik az integráció előnyét, hiszen ez év január elsejétől az adó- és a vámigazgatóság egységes folyószámlarendszert működtet, mi több: az igazolásokat is egy helyen lehet igényelni.

A bürokrácia csökkentése, az ügyfélbarát, szolgáltató jelleg erősítése egyébként is cél az újonnan létrejött hivatalnál, amelyről persze ne felejtsük el megjegyezni azt sem, hogy  (főként az áfa, az szja, a járulékok és a jövedéki adó beszedése révén) továbbra is "előteremti" az ország költségvetésének mintegy 95 százalékát.

Az egyszerűsítés egyébként már most is tetten érhető a hivatalnál, például a "csak egy x és más semmi" szlogennel hirdetett új lehetőség az előzetes becslések szerint 500-600 ezer adózó válláról veszi le a terhet: azok ugyanis, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, nem érvényesítenek adókedvezményt, továbbá nem kívánnak önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári, nyugdíj-előtakarékossági és nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot tenni,  egy aláírással és egy x-szel megúszhatják az szja-bevallást - feltéve, ha e szándékukról január 31-éig nyilatkoznak.

Dr. Fekete Attila megjegyzi azt is, hogy lesznek - remélhetőleg egyre kevesebben -, akik a hatóság kevésbé barátságos arcával találkoznak majd, hiszen a NAV mostantól negyedévente minősíti az adózókat. És míg a megbízható adózók kedvezményekre, a kockázatosnak ítélt társaik sokkal szigorúbb szabályokra számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!