Hírek

2016.01.27. 10:36

Szombathelyre fut be a segélykérő hívások egy része

Magyarországon két helyen, Miskolcon és Szombathelyen fogadják a bajba jutottak bejelentéseit a 112-es hívószámon, de ide futnak be a rendőség (107-es szám) és már a katasztrófavédelem (105-ös szám) felé indított hívások is.

A bűnmegelőzési, közbiztonsági és közrendvédelmi bizottság tagjai bejárták a központot, és megismerkedtek az ott folyó munkával.

A 112 egy egységes európai segélyhívószám, amely rendelkezésre áll és ingyenesen hívható bárhol az Európai Unióban, sőt szinte az egész kontinensen.Ha baleset, tűz vagy rosszullét miatt kér valaki segítséget, a 112-es számra indított hívása az Egységes Segélyhívó Rendszer két hívásfogadó központjába fut be. A rendszer 2014 májusában kezdte meg működését.

Az elmúlt évben a két hívásfogadó központ majdnem ötmillió hívást fogadott, ezek mintegy húsz százaléka igényelte a készenléti szervek beavatkozását, tíz százalék információt kérő hívás volt - mondta el dr. Balázs Zsolt rendőr ezredes, a 112 Egységes Segélyhívó Rendszer Szombathelyi Hívásfogadó Központ vezetője.

Mindkét központban szakképzett, több nyelven beszélő operátorok fogadják a hívásokat. A segélyhívó rendszer valós idejű adat- és hangkapcsolatot biztosít a hívásfogadó operátorok és a készenléti szervek érintett szereplői, a segélyhívásokat fogadók és a végrehajtók között. A bűnmegelőzési, közbiztonsági és közrendvédelmi bizottság tagjai ezzel ismerkedtek meg a központban tett látogatásuk során.

A bizottság tagjai alapos tájékoztatást kaptak a hívásfogadó központ működéséről, ami azért is fontos, mert csak akkor lehet felelően megítélni ezeket a szervezeteket, ha első kézből megismerik tevékenységüket - emelte ki Ágh Ernő, a bizottság elnöke.

A bizottság tavaly kezdte meg a különböző szervezetek megismerését, 2015-ben a  közterület felügyeletnél, a katasztrófavédelemnél és a rendőrségnél tettek látogatást. Az idén a tervek szerint még további két intézmény, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának és  a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet munkájával ismerkednek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!