Hírek

2016.02.04. 19:36

Közelít a vírus - A vitaminbombával már elkéstek a vasiak, az oltás még hatásos

Megyei körkép - Már közelít az influenzajárvány Vas megyéhez, de nem ússzuk meg: leginkább a sárvári kistérségben tapasztalható a vírus jelenléte - ám az országos adatokkal ellentétben járvány még ott sincs.

Munkatársainktól

A heti esetszám 63 betegnél tart jelenleg - adott tájékoztatást dr. Wächter Walter, a Sárvári Járási Népegészségügyi Intézet vezetője. A várakozások és a jelenlegi adatok szerint azonban hamarosan ott is jelentősen emelkedik majd a fertőzöttek száma. Most még csak egyetlen sárvári óvodából jelentették, hogy az egyik csoport ovisainak több mint harminc százaléka hiányzik a betegség tünetei miatt, ott a népegészségügy szakemberei mintavételezést végeztek. A Gárdonyi Géza Általános Iskolában osztályonként csak egy-két hiányzó akad, csupán a 3/A osztályból maradtak otthon hatan influenzás tünetek miatt - mondta Németh Ernő igazgató.

Ezen a héten még csak fokozódik a járvány - ezt tapasztalja praxisában dr. Abdel Hameed körmendi gyermekorvos.
- Nagyon sok az influenzaszerű megbetegedés. Jellemző a köhögés, a láz, a végtagfájdalmak, fejfájás, orrfolyás, de van, akinél hasmenés és hányás is kapcsolódik a vírusfertőzéshez - sorolta a doktor, aki hozzátette azt is, hogy figyelmeztető jel lehet az is, hogy a gyerek bágyadt, gyenge, még a tévénézéshez sincs kedve. Ilyenkor valószínűsíthető, hogy valamelyik téli vírus kapta el a beteget. Dr. Abdel Hameed szerint sok a beteg gyerek, de a felnőtt háziorvosi praxisok is tele vannak megfázásos tünetekkel küzdő nőkkel, férfiakkal. Ugyanakkor az influenza vírusát a múlt héten mindössze 12 esetben igazolták a vizsgált mintákban - országosan.

Megfázásos tünetek miatt fordultak orvoshoz: a köhögő Rohács Réka torkát vizsgálja dr. Abdel Hameed körmendi gyermekorvos. Fotó: Szendi Péter

Már elkéstünk a vitaminbombával - ezt mondta az influenza-megelőzésről dr. Abdel Hameed, aki hozzátette, hogy érdemes egész éven át egészségesen táplálkozni, és rendben tartani az immunrendszert.

- A nagy közösségeket, tömegeket érdemes influenzaszezonban elkerülni, különösen akkor, ha valaki már érzi az influenza jeleit önmagán. Így nem fertőz meg másokat. Nem szabad ilyenkor terhelni a szervezetet, és nem csak a testet kell óvni, meg kell előzni a túlzott szellemi kimerültséget is - mondta el a körmendi orvos, majd hozzátette: gyengíti a szervezetet a stressz, emiatt könnyebben megbetegszik a túlhajszolt, ideges ember.

Vasváron még influenzavírust sem mutattak ki. A városban két háziorvos látja el a felnőtt lakosságot, egyikük elmondta: nincs még influenzaszerű megbetegedés az ő praxisában.

A sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola 3/A osztályából csütörtökön hatan hiányoztak az influenza miatt. Fotó: Pajor András

- Én még nem találkoztam a betegeim között influenzással - közölte dr. Pataky Pál háziorvos. A szakember elmondta, hogy páciensei elsősorban megfázásos tünetekkel, felső légúti, hurutos jellegű panaszokkal keresik fel. Az influenzavírus az orvos szerint azért sincs jelen még a városban, mert a védőoltások hatékonyan fejtik ki hatásukat. Dr. Pataky Pál körzetében majdnem 220 védőoltást adtak be, elsősorban az időseknek és a krónikus betegeknek. Nekik térítésmentesen járt az oltás. Szórványosan ugyan, de még olyanok is beoltatták magukat, akik receptre felíratva, maguk vették meg a vakcinát. A szakember véleménye az, hogy a megfázásos betegségek többsége antibiotikum nélkül is leküzdhető: fontos a többi között az ágynyugalom, a bőséges folyadék, a vitaminok és gyulladáscsökkentők fogyasztása.

Annak ellenére, hogy Vasváron még nincs influenza-szerű megbetegedés, a gyermekintézményekből sokan hiányoznak. Vasváron mintegy 140 gyermek jár óvodába, méghozzá két épületbe: a Kossuth utcai épületegységbe járó mintegy 90 gyermek kétharmada maradt otthon a megfázás tüneteivel - mondta el érdeklődésünkre Szatmári Helga, a két óvodaegység közös intézményvezetője. A Béke úti intézményrészben ennél kicsit jobb az arány. Ott a negyven gyermeknek csupán egynegyede nem ment oviba a szakember tájékoztatása szerint.

A Kardos László Általános Iskolában sem tapasztaltak még influenzás megbetegedéseket.
- A felsős osztályokban nem növekedett a hiányzók létszáma. Az alsó tagozatokban, az 1-3 évfolyamokon csütörtökön összesen hét hiányzót jelentettek kollégáim, vagyis osztályonként itt is csak egy-egy otthonmaradó diákunk van egyelőre - hallottuk Sejberné Szabó Mariann intézményvezetőtől.

Celldömölkön a gyermekintézmények nagy részében nem észlelték a járványt. Egyedül az alsósági tagóvodával kapcsolatban tájékoztatta a vaol.hu-t Gasztonyiné Fódi Zita intézményvezető arról, hogy az átlagosnál több gyermek betegedett meg ezekben a napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!