Hírek

2016.02.29. 15:23

Szentgotthárdon még vizsgálják, felépíthető-e a sátortábor

Szentgotthárd – Rendkívüli testületi ülést tartott a képviselő-testület Szentgotthárdon hétfő délután. Az egyetlen napirendi pont az ideiglenes befogadó állomás létesítése volt. Köztéri kamerákat és közmunkásokat kér Szentgotthárd a táborépítésért.

Bakos Ágnes

– Időszakos migrációs pontnak jelölte ki a kormány Szentgotthárdot – kezdte Huszár Gábor polgármester.

Emlékeztetett, hogy Magyarország tiltakozott a menekültkvóta bevezetése ellen, és Szentgotthárd is. Visszautalt a tavaly szeptemberi sátortábor építésére:

– Nem repdestünk az örömtől, de felismertük, hogy ez egy feladat, hazánk érdekében. A feladatot sikeresen megoldottuk. Ha ismét ilyen feladatot kapunk, megoldjuk – mondta a polgármester.

Műszaki felülvizsgálatot kért az ipari parki területre, ahol szeptembertől november elejéig álltak a sátrak, most ugyanis felázott, belvizes a terület. Lehet, hogy máshol fognak sátrakat építeni.

– Sátrakat és nem konténereket, mert ez egy ideiglenes állomás lesz – húzta alá Csampa Zsolt, államtitkár a testületi ülésen.

Elmondta azt is: a kormány a múlt szerdán döntött egy megelőző intézkedésről a várható menekültáradattal kapcsolatban, ennek része az ideiglenes befogadó állomások kialakítása.

Szalainé Kiss Edina képviselő hozzászólásában azt sürgette, hogy a város közigazgatási területén kívül legyen a sátortábor, és azt is mondta: gyorsan felépíthető, így szerinte lehetne még várni a sátrak felállításával.

Lábodi Gábor önkormányzati képviselő felháborodásának adott hangot azért, mert a lakosság megkérdezése nélkül jelölték ki Szentgotthárdot. Szerinte, ha a sátortábor üres marad, akkor is árt a városnak. Mint fogalmazott „ki szeretne majd üdülni egy migránstanya mellett?".

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője válaszában visszakérdezett:

– Hol legyen máshol? Legyen az erdőben? Céltábla lenne az ország, hogy hogyan bánik a menekültekkel – mondta. Az illegális migránsok nyugat felé tartanak, így annak sem lenne értelme, ha az ország közepén jelölnének ki befogadó állomást.

Arról is beszélt:

– Nem gyakran fordul elő, hogy az országos és a helyi közügyek találkoznak. A parlament, a kormány hoz jogszabályokat, rendeleteket. Egy másik halmazban vannak a helyi közügyek és nem nagyon szokott olyan lenni, hogy ugyanarról beszél a szentgotthárdi testület, mint az országgyűlés. Most ez a helyzet. A kormány üzente retorikában és fizikai határzárral is: nem vár Magyarország menekülteket.

Huszár Gábor összegzésében elmondta:

– Ha és amennyiben megvalósul az ideiglenes befogadó állomás Szentgotthárdon, akkor a város segítséget kér. Egyrészt a közmunkaprogramban, elsősorban a köztisztaság érdekében, másrészt abban, hogy épüljön ki a teljes köztéri kamerarendszer a városban a közbiztonság miatt. Ez utóbbihoz hozzászólt a megyei rendőr-főkapitány is:

– Szakmailag felkészült a rendőrség arra, hogy kezeljen egy ilyen tábor. Nem jelent közbiztonsági kockázatot – szögezte le dr. Tiborcz János.

– Egy gyűjtőpont fokozott biztonságot ad, mintha ellenőrizetlenül járnák hazánkat az illegálisan Magyarországra érkezett migránsok – mondta az ülésen Huszár Gábor.

Az ideiglenes befogadó állomás építése a napokban elkezdődhet, ez függ a környezettől, körülményektől. Egyelőre az biztos, hogy Körmend és Szentgotthárd is helyszín lesz, az utóbbi városban még nincs meg a pontos helye a leendő tábornak.

Kapcsolódó cikk:

Már biztos: ismét felépítik a két Vas megyei sátortábort

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!