Hírek

2016.02.11. 14:46

Vas megyében 288 forintért is lesz benzin – Hét éve nem tankolhattunk ilyen olcsón

Körkép – Tovább zuhan a benzinár itthon: a szerdai nyolc forintos ármérséklés után, péntektől hat forinttal csökken a 95-ös ára. A dízelnél a héten nincs változás.

Bakos Ágnes

Országos átlagban 301 forint lesz egy liter benzin, és 300 forint marad egy liter gázolaj ára, péntektől. Óriási különbségek vannak a kutaknál: a távirati iroda 15-25 forintos árkülönbségeket ír, a holtankoljak.hu adatbázisa szerint a benzinnél 63 forint, a gázolajnál 70 forint az eltérés a legolcsóbb és a legdrágább kút árai között. Vas megyén belül a benzinnél 27 forint, a gázolajnál 48 forint a legnagyobb árkülönbség.

Az eltérések persze nem csökkennek a pénteki benzinár-mérsékléssel, viszont a minimum árak lélektani határokhoz érnek.

Az egyik határ, hogy már Szombathelyen is kapható lesz 300 forint alatt benzin: 296 forint lehet a 95-ös a legolcsóbb szombathelyi kútnál, ha egy az egyben realizálódik a nagykereskedelmi ármérséklés. A legdrágább benzint Szombathelyen 314 forintért mérik péntektől.

Grafika: MTI

A másik lélektani határ Sajtoskálon lesz tetten érhető: ott, a legolcsóbb Vas megyei kútnál 288 forint lesz egy liter benzin péntektől. Ennyiért utoljára 2009-ben tudtak tankolni az autósok, kiskereskedelmi áron.

A legmagasabb vasi benzinár 315 forint lehet péntektől, továbbra is egy szentgotthárdi töltőállomás „vezet" ebben a sorban. Relatív a magas ár, hiszen elég végignézni az elmúlt évek ártábláin: fél évvel ezelőtt kevéssel 400 forint alatt, három éve pedig majdnem 450 forintért vehettünk egy liter üzemanyagot.

Szakértők szerint a benzin árának esése mögött a jelentős kőolaj-túltermelés áll, valamint az, hogy a készletek telítettek, rekordszinten vannak.

A gázolaj ára a héten eddig nem mozdult és nem változik pénteken sem. Vas megyében Sárváron a legolcsóbb a dízel, 282 forint, miközben Szentgotthárdon a legdrágább: 330 forint. Szombathelyen 289 és 309 forintért is mérnek gázolajat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!