Hírek

2016.03.13. 08:02

Csok van, ingyentelek nincs - Nagysimonyi tuti hely lehet a fészekrakóknak

A megye kistelepüléseinek polgármestereitől megtudtuk, hogy sokan élnének a csok adta lehetőségekkel, de a falvak önkormányzatai a legtöbb esetben anyagi nehézségek miatt nem tudnak kedvezményesen vagy ingyenesen telket adni adni az érdeklődőknek.

Elek Szilveszter

- Az önkormányzatunk nem teheti meg, hogy hogy ingyenesen vagy kedvezményesen adjon telkeket – mondta Lóránfy Tibor, Mesteri polgármestere. - Kevés telkünk van, azokat a piaci áron szeretnénk értékesíteni – tette hozzá.

Lóránfy Tibor külön megjegyezte, hogy vannak ugyan üresen álló, magántulajdonban lévő eladó ingatlanok is Mesteriben, ám azok rossz állapotban vannak, sokat kellene költeni a felújításukra.

Ostffyasszonyfán is vannak jócskán üresen álló ingatlanok, azonban ott is probléma, hogy a legtöbb a szó szoros értelmében rogyadozik és ebben az állapotukban nem túl bizalomgerjesztőek a családot tervező fiatal párok számára.

- Vannak csok-os érdeklődők errefelé is, de bármennyire is szeretnénk, nem tudunk segíteni nekik. Sajnos nincsenek kész ingatlanok és beépíthető telkek a tulajdonunkban – hallottuk Mihácsi Szabolcs Istvántól, a község polgármesteréről.

- Fokozott igény esetére gondolkodunk egy megoldáson. A faluban van tíz romos állapotú ház, ezekből vásárolnánk, majd lebontanánk azokat, így a helyükön beépíthető telkek szabadulnának fel. Ennek eredményessége azonban nagyban függ a tulajdonosoktól és az önkormányzat anyagi helyzetétől is, így az egész egyelőre csak terv – mondta Mihácsi Szabolcs István. A polgármester egyébként úgy vélekedik, hogy egyelőre sem az önkormányzatuk, sem a lakosság sincs felkészülve a csok program nyújtotta lehetőségekre.

Nagysimonyi ezzel szemben nyerő hely lehet azoknak, akik kedvező áron szeretnének telkeket vásárolni. - Ingyenes telkünk ugyan nincs, de van egy új utca a faluban, ahol nagyon kedvezményesen, négyzetméterenként ezer forintért lehet vásárolni 1200 négyzetméteres, beépíthető telkeket. Ezek a telkek összközművesek, ami azért különleges, mert a falu egy része még nem csatornázott – mondta Lábos András, a település polgármestere.

Lábos András nagyon lelkes, minél több új lakót várnak a faluba. - Ameddig nem volt a csok-program, évente átlagosan egy telket értékesítettünk ebből az új utcából és érdeklődők sem igazán voltak. A csok óta sokkal többen érdeklődnek. Eddig még nem sikerült a program hatására telket eladnunk, de már az is jó jel, hogy ilyen mértékben megnőtt az érdeklődők száma. Jelenleg 24 telek áll üresen. A reményeink szerint ezeknek legalább felét értékesíteni tudjuk addig, ameddig tart a csok – tudtuk meg tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!