Hírek

2016.03.02. 20:35

Egyeztetnek az állatvédőkkel - Szigorítanák az állatkínzás büntetési tételeit

Körkép - Párbeszédet kezdeményez az állatvédő szervezetekkel Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Szigorítanák az állatkínzás büntetési tételeit.

- Kiemelt cél, hogy az állatok megfelelő védelemben részesüljenek - kezdte Völner Pál. Emlékeztetett, hogy a büntető törvénykönyv legutóbbi szigorítása megemelte az állatkínzás miatt kiszabható büntetési tételeket, alapesetben két év, minősített esetben három év letöltendő szabadságvesztés is kiszabható, ha valaki ilyen bűncselekményt követ el.

A most felvetett tervek szerint a tárca tanulmányozza a bírói, valamint az európai jogszabály-alkotási gyakorlatot az állatkínzás bűntettében. Arról is beszélt a politikus, hogy áttekintik az állatok védelméről és a megfelelő bánásmódról szóló törvényi szabályozást is, hogy az ott rögzítettek pontosításra szorulnak-e.

Völner Pál külön megemlítette, hogy a megelőzésre is nagy hangsúlyt akarnak fektetni, a nevelés és oktatás szerepének erősítését nevezte szükségesnek az iskolákban és civil szervezetek útján egyaránt.

Az államtitkár kifejtette, hogy a jelenlegi szabályozás szigorúbb a korábbinál. Hozzátette: - Össze kell vetni a szabályozást a jogrendszeren belüli rendelkezésekkel is, például az ember elleni bűncselekmények büntetési tételét nem haladhatja meg az állatkínzásért kiszabható. Kitért arra, hogy már most is szabnak ki letöltendő szabadságvesztést állatkínzás miatt.

Az Igazságügy Minisztérium a közeljövőben megkeresi az állatvédő szervezeteket és tanácskozásra hívja őket. Az egyeztetésre a földművelésügyi tárca képviselőit is várják majd. Hogy pontosan mikor kezdődik a törvények, jogszabályok áttekintése, arról még nincs információ - pár héten belül ülhetnek asztalhoz a felek. Az biztos, hogy határozott elképzelésük van az állatvédőknek, akiknél egy januári esettel „telt be a pohár". Egy fiatalember egy baseballütővel vert halálra egy kiskutyát, erről videó készült, az kikerült a világhálóra. Utána szerveződött az eddigi legnagyobb hazai állatvédelmi tüntetés. Budapesten több ezren, vidéki városokban több százan vonultak az „Együtt az állatkínzás ellen" jelszóval. Szombathelyen mintegy ötszázan tiltakoztak, a fővárosi menettel ellentétben itt kutyákkal vonultak. Úgy tűnik, meglett az eredménye.

Három ügy volt
A Szombathelyi Járásbíróságon kettő állatkínzás-ügyben született ítélet tavaly: az egyikben közérdekű munka, a másikban, ahol fiatalkorú volt a vádlott, próbára bocsátás volt a szankció - tájékoztatott dr. Tóth András szóvivő. A Kőszegi Járásbíróságon egy ügy volt: tárgyalás nélkül pénzbüntetést szabtak ki. Körmenden és Sárváron nem került állatkínzás bíróságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!