Hírek

2016.03.26. 07:47

Idegen nyelv ismerete előny - Nem a papír, a tudás számít

Gyakran olvassuk álláshirdetésekben, hogy valamilyen idegen nyelv ismerete elvárás a munkakör betöltéséhez. De vajon hogy gondolja ezt a munkáltató, mit várnak el, és a felvételi elbeszélgetésen hogyan tesztelik a jelölt nyelvtudását?

Tersztyánszky Krisztina

Kérdésünkkel Kenyeresné Vörös Ritához, Szombathely legnagyobb munkáltatójának, a megye egyik legjelentősebb gyártó cégének személyügyi vezetőjéhez fordultunk.

- Vállalatunknál, mivel német tulajdonban levő, nemzetközi vállalatról van szó, a termelésben dolgozó mérnököknél inkább a német, míg a pénzügyi, személyügyi, beszerzési területen inkább az angol nyelv ismeretére van szükség - tudtuk meg. - Ez az elvárás már az álláshirdetéseinkben megfogalmazódik, és a munkakör függvényében jelentheti az idegen nyelven való levelezést, telefonálást, tárgyalást, prezentációkészítést.

A személyügyi vezető elmondta: a későbbi szakmai előmenetel ugyan kimondottan nem függ a nyelvtudás szintjétől, de nagyobb nemzetközi projektekben csak az a szakember tud részt venni, aki képes az adott idegen nyelven folyékonyan kommunikálni. A beosztástól függően egyre magasabb nyelvismeretre van szükség a napi munka során, napjainkban a tolmács közbeiktatása már nem elfogadott az üzleti életben. (Kivételt képeznek azok az egyedi esetek, amikor például ázsiai országokból érkeznek betanulásra munkavállalók.)

Tóth Dániel és Kenyeresné Vörös Rita: A nyelvtudás szintjére és annak alkalmazási képességére már az állásinterjún fény derül

- Nálunk nem elvárás a nyelvvizsgát igazoló dokumentum - osztotta meg velünk Kenyeresné Vörös Rita. - Sokkal inkább azt vizsgáljuk, hogy az illető a munkakör függvényében hogyan tudja alkalmazni az idegen nyelvet. Az általában kétkörös szóbeli interjú egy része az adott idegen nyelven folyik. Ennek során az interjúztatók már fel tudják mérni, hogy a jelölt egyáltalán képes-e megszólalni idegen nyelven, illetve, hogy milyen alapvető szókinccsel rendelkezik, mennyire választékosan fejezi ki magát. Az elvárás egy jó alapnyelvtudás, amit később tovább lehet fejleszteni. Ez éppen olyan követelmény, mint a szakmai tudás, a számítástechnikai ismeretek, illetve a megfelelő személyiségjegyek.

A személyügyi vezető hozzátette: a cég számos támogatást biztosít munkavállalói részére, azok idegennyelv-ismeretének fejlesztésére. Éves szinten közel kétszáz kolléga vesz részt a vállalat által finanszírozott német vagy angol nyelvtanfolyamokon. Szervez csoportos és egyéni kurzusokat, az utóbbit elsősorban akkor, ha egy jelentősebb kiküldetés, nemzetközi projektfeladat előtt áll a munkavállaló, és ebből kifolyólag rövid idő alatt szükséges a meglévő nyelvtudásának továbbfejlesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!