Hírek

2016.03.09. 19:35

Kinek mit hozott a vasárnapi boltstop Szombathelyen? - Egy év után mérleget vontunk

Szombathely - A boltok állítólag jól jártak a boltzárral. Van, akik elutasítják, másokat nem érint. Mára azonban a többség megszokta.

Budai Dávid

Éppen egy évvel ezelőtt vezették be a vasárnapi boltzárat, elérkezett hát az idő, hogy számadást készítsünk. Azt nem tudjuk, hogy a kötelező boltmentes vasárnap közelebb hozta-e a családokat, vagy hogy megnőtt-e a turistautak forgalma, az viszont - hála az online pénztárgépeknek - elég jól mérhető, hogy nyert-e valaki a törvény bevezetésével. Állítólag igen.

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa azt nyilatkozta, hogy 250 milliárd forint pluszforgalomhoz jutottak a hét utolsó napján is nyitva tartó kisvállalkozások a kötelező vasárnapi pihenőnap bevezetése óta eltelt egy évben. A kötelező vasárnapi zárvatartásról szóló törvény tavaly március 15-ei hatálybalépése óta eltelt 49 hét online kasszák által mért adatai szerint míg korábban 142 milliárd forint volt a vásárlók heti átlagos költése a kereskedelemben, addig a boltzár óta 164,3 milliárd forintra ugrott ez az összeg. A napi kiadások átlagban 20,2 milliárdról 23,4 milliárd forintra nőttek a bevezetéstől 2016. február 21-éig vizsgált időszakban.

Némethné Sütő Katalin éppen egy benzinkúton veszi meg az élelmiszert. Szerinte vasárnaponként nagy szükség van az ilyen boltokra, sokan csak a hét utolsó napján érnek rá vásárolni. Fotó: Unger Tamás

A kiskereskedelmi árusítóhelyek nyugtaadásaiból származó bevételi összesítésből kiderül, hogy a jogszabály bevezetése óta hetente a vasárnapi forgalomból nagyjából 4,5 milliárd forint elköltése terelődött át a hét többi napjára, miközben a cégek bevételei ennek eleve a többszörösével bővültek hétfőtől szombatig. A nagy áruházláncok már óvatosabban nyilatkoztak a vasárnapi zárvatartás egy évéről és inkább a vasárnapi forgalom eloszlását emelték ki, sem mint a megnövekedett bevételeket. Kiderült: a vásárlási szokások mostanra megváltoztak és a vasárnapi forgalom átterelődött hétfőre, péntekre és szombatra.

Az adatok tehát azt mutatják, hogy a boltok nyertek a vasárnapi boltzárral, hiszen a nagyáruházak bevétele nem csökkent, a kisboltoké pedig jelentősen nőtt. A dolog azért nem ilyen egyszerű. Egyrészt különös ízt ad a vasárnapi boltzár megítélésének az eltörléséért indult, sokadik kudarcba fulladt népszavazási kezdeményezés, másrészt kérdés az is, mi a helyzet a kereskedelemben dolgozókkal és főleg velünk, vásárlókkal, hiszen a közvélemény-kutatások adatai arra engednek következtetni, a többség nem akarja a vasárnapi vásárlási tilalmat.

Utánajártunk, hogyan vélekednek a szombathelyiek az egy éve tartó vásárlási korlátozásról. Medgyesné Nagy Gabriella a Bartók Béla körúton található kisbolt üzletvezető-helyettese elmondta: kétségtelen, hogy jó forgalmat csinálnak vasárnaponként, viszont mivel két boltjuk van és annyian nincsenek a tulajdonosok, hogy mindkét üzletben ott tudjanak lenni, az egyiket zárva kell tartani, így az a forgalom teljesen kiesik. A vasárnapi boltzár miatt keletkezett pluszbevétel azonban nem hoz annyit, hogy a két bolt bevételét megtermelje. Megtudtuk: vasárnap reggel héttől este hétig vannak nyitva, azért nem tovább, mert ahogyan Medgyesné Nagy Gabriella fogalmazott, ők is emberek, nem bírnak többet. Így is egy éve már, hogy csak egyetlen szabadnapjuk maradt: a szombat. Kiderült, az alkalmazottak egy része örül a vasárnapi pihenőnek, de másik részüknek hiányzik az így kieső pénz.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Fürdős Andrea is, aki a Paragvári utcában üzemeltet egy vasárnap is nyitva tartó kisboltot. Ők egyik alkalmazottjukat tették meg tulajdonosnak, hogy kinyithassanak vasárnap is. Hiába nőtt meg a vasárnapi forgalmuk, annyit nem hoz az intézkedés, hogy megérje.

Vrebovszki Zsolt a kórházban dolgozik este hattól reggel hatig, őt nem érinti a vasárnapi boltzár, mert nagyon ritkán vásárol a multiknál, de ahogyan fogalmazott, minden tisztelete a maszekoké, akik kinyitnak vasárnap is.

Csóka László ezzel szemben egészen más véleményen van. Elmondta: ők régen mindig vasárnap intézték a bevásárlásokat. Nem érti, miért kell zárva tartani az üzleteknek, hiszen van, aki nem ér rá máskor vásárolni. Ne akarjuk Ausztriát utánozni, az osztrákok gazdag emberek - tette hozzá. Egy kisbolt - neve elhallgatását kérő - üzemeltetője szerint kétségtelen, hogy jelentősen megnőtt a forgalmuk az utóbbi egy évben, azonban magánemberként nem érti, hogy a vásárlást miért kell korlátozni. Ezzel együtt úgy véli, mostanra az emberek hozzászoktak a vasárnapi bolttilalomhoz.

Az pedig, hogy ne lehessen senkit kötelezni a vasárnapi munkavégzésre, véleménye szerint megvalósíthatatlan, hiszen rengetegen dolgoznak most is vasárnap, gondoljunk csak a mentőkre, tűzoltókra, rendőrökre, benzinkutasokra vagy akár a vendéglátósokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!