Hírek

2016.03.10. 15:17

Nagyobb megbecsülést sürgettek az ápolóknak - Szakmai nap az egészségügyi dolgozók számára

A magyar ápolók napja alkalmából tudományos emlékülést tartottak az egészségügyi szakdolgozók számára. Telt ház előtt zajlottak az előadások.

Február 19-e a magyar ápolók napja, ehhez kapcsolódóan idén is megszervezték a Markusovszky Kórház szakdolgozóinak tudományos ülését, A szív hangja címmel. A Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában megrendezett szakmai nap főszereplői az ápolók és az egészségügy háttérben dolgozó munkatársai voltak. A szombathelyi polgármester köszöntőjében személyes hangon szólt a jelenlévőkhöz, akik közül többeket maga is tanított. Arról a segítő szándékról beszélt, amely az ápolókat jellemzi. - Az egészségügyben dolgozóknak nyilvánvalóan ez a szemlélete: a másik emberen, a betegeken segíteni. S ha mindannyian így gondolkodunk majd, akkor mondhatjuk, hogy elértük azt, amit akartunk – mutatott rá dr. Puskás Tivadar arra, mit tanulhatunk ettől a rétegtől.

Harangozó Bertalan az ápolók nélkülözhetetlenségét, mindennapos hősies munkáját hangsúlyozta. A kormánymegbízott szerint mára nemzeti sorskérdéssé vált az egészségügyi dolgozók ügye. Nem véletlen, hogy ezt a napot az ő tiszteletüknek szenteli a szakma. - E szektor szakdolgozóinak sajnos elmarad a társadalmi megbecsültsége a többi ágazatétól. Nem volt ez azonban mindig így, a fehér köpenynek régen nimbusza volt, s ez az utóbbi időben csökkent – mondta prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója. Erre próbálták ráirányítani a figyelmet a konferencia résztvevői. Elhangzott, hogy miközben egyre nehezebb helyzetben vannak az ápolók, a velük szemben támasztott elvárások, és a felelősségük is növekedett.

Az eseményen kihirdették a Kossuth Zsuzsanna pályázat eredményeit, a legjobb munkákból tanulhattak is a kollégák. A tudományos ülés délután tematikus előadásokkal folytatódott, amelyeken a szívinfarktus ellátásának fázisait tekinthették át a szakdolgozók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!