Hírek

2016.03.22. 08:42

Vasi menekülthelyzet – A német és az osztrák sajtóban és a parlamentben

A német konzervatív lap szerint a vasi táborokkal Magyarország Ausztriába terelné a menekülteket, de egyelőre nem alakítják ki a vasi befogadóállomásokat. A parlamentben a kérdések között volt téma (ismét) a körmendi és a szentgotthárdi befogadóállomás.

Bakos Ágnes

Vas megyéről írt a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap, a menekültválsággal kapcsolatban. A „Megint jönnek menekültek Magyarországra" című írás kiemelte: az "Orbán-kormány kiutat keres, és fontolgatja sátortáborok kialakítását – az osztrák határ közelében". A kormány két sátortábor kialakítását tervezi, Körmenden és Szentgotthárdon, és "a véletlen úgy akarta, hogy mindkét település az osztrák határ közelében fekszik" – így fogalmazott a cikk. Így felmerül a kérdés, hogy a kormány vajon tovább akarja-e terelni a menekülteket Nyugatra – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerzője.

Hozzátette, hogy "még nem tűnik teljesen határozottnak a koncepció", mindenesetre a hírek szerint egyelőre nem alakítják ki a táborokat.

Amint arról részletesen beszámoltunk: Körmenden felállították a sátrakat, Szentgotthárdon még azt sem döntötték el, hol lesz az őrzött szálláshely.

Közben az osztrák Kurier című napilap arról írt:

A Magyarország felől érkező embercsempészet korlátozása végett a magyar-osztrák határon is kerítést építene az osztrák belügyminiszter, a burgenlandi tartományi vezető pedig ugyanezen a szakaszon állandó határellenőrzést szorgalmaz.

Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető a Kuriernak adott interjújában úgy vélte: a bűnügyi statisztika szerint Burgenland a legbiztonságosabb ausztriai tartománynak számít ugyan, azonban "tudvalevő", hogy az embercsempész-maffia "ingajáratot" üzemeltet Budapest és Bécs között. Úgy vélte, hogy Burgenlandban is a stájerországihoz hasonló határ menti regisztrációs központot kellene kiépíteni.

Úgy vélte, hogy a csempészet elleni küzdelem sikere a határon átnyúló összefogásban rejlik, ezért szorosabb együttműködést szorgalmazott Magyarországgal.

A vasi táborok a parlamentben is témát adtak, a kéthetes ülés záró napján.

– Körmenden sátrakat állítottak fel, de azokban sem helyeztek el egyetlen migránst sem, Szentgotthárdon pedig még sátrakat sem állítottak fel – szögezte le Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a jobbikos Bana Tibor kérdésére válaszolva.

Az államtitkár szerint, a Jobbik riogatja az embereket. Bana Tibor azt kérdezte: miért büntetik a körmendieket és a szentgotthárdiakat, azzal, hogy a kormány befogadóállomásokat létesít a két vasi városban, ahol azonban nem akarnak bevándorlókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!