Hírek

2016.03.08. 16:21

Veszélyes a várakozás - felújítják a szombathelyi Víztornyot?

Szombathely – Nem várják tovább a befektetőt, inkább felújítják a Víztornyot – az elmúlt években sokat romlott ennek a patinás építménynek az állaga, és ha ez így megy tovább, korrodálódik a vasbeton szerkezet. Ezért kell most lépni az ügyben.

Simán Klára

- Nem jó irány a befektetőre várakozni: a laktanyánál is ezt tette a város, és alaposan tönkre is ment az üres, hasznosítatlan épületkomplexum, hiszen nem történt vele semmi a várakozás ideje alatt – mondta Sátory Károly, a körzet képviselője, aki ezt az állapotot szeretné megelőzni a Víztoronynál. A patinás építmény ügyében már egyeztetett is a képviselő a város vezetésével és a szakemberekkel is. Utóbbiak szerint mindenképpen lépni kell, mert gyorsan romlik a Víztorony állapota, állaga. Ez egy vasbeton szerkezetű épület, így ha beázik – márpedig nyitott jellegéből adódóan óhatatlanul vizet kap – akkor a vas része korrodálódik. Ettől az anyag szétválhat, balesetveszélyes lesz.

- A fenti, kívülről is jól látható kis oszlopok közül már van, amelyiknek levált a teteje, még szerencse, hogy nem tartózkodott senki a helyszínen akkor, amikor leestek – mutatta meg a problémás részeket a képviselő. Sátory Károly hozzátette, hogy a korlátok is meggyengültek az idő folyamán, azt is meg kell erősíteni.

Emiatt nem szabad tovább várni a befektetőkre: a képviselő azt mondta, hogy a város önerejére számítanak elsősorban, ami a pénzügyeket illeti, de pályázati forrást is megpróbálnak szerezni a munkálatokhoz.

– A cél az, hogy eredeti szépségében ragyogjon a Víztorony, és látogathatóvá is váljon – hangsúlyozta a képviselő, aki hozzátette, hogy nemcsak a helybeliek, hanem a nagyobb rendezvényekre érkező turisták érdeklődésére is számítanak. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy nem szabad kizárni annak lehetőségét sem, hogy majd valamikor érkezik egy befektető, aki (a korábbi elképzelésekkel párhuzamosan) kávézót, éttermet, vagy bármi mást szeretne itt létrehozni. Sátory Károly szerint egyébként is jobb esély nyílik erre akkor, ha nem egy lerobbant, felújítandó épületet kínálnak, hanem egy szép, karbantartott, vonzó helyszínt.

A felújítás összköltségét néhány hete felbecsültették a Szova szakértőivel: a képviselő kérdésünkre elmondta, hogy hozzávetőlegesen százmillió forintos nagyságrendű összegről van szó, óvatos költségvetési becslések szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!