Hírek

2016.04.07. 18:00

Hol van és hol lesz ingyen wifi a Vas megyei városokban – bűncselekményre is alkalmas?

Körképünkből kiderül, mely megyei városokban működik már és melyekben tervezik az ingyenes vezeték nélküli internetet közterületen. Van, ahol nincs és nem is lesz, de miért?

Pajor András

SZOMBATHELYEN az ingyenes internetelérést 13 csatlakozási pont biztosítja, amelyeken keresztül egy egylépéses azonosítás után bármilyen wificsatlakozással rendelkező eszközről (notebook, tablet, telefon) igénybe lehet venni a szolgáltatást. A hozzáférés 24 órán belül két órányi internetezést tesz lehetővé, ami a 24 órán belül többször is megszakítható és folytatható.

KÖRMENDEN 2015 nyara óta ingyenwifi áll rendelkezésre a város főterén, valamint a Batthyány-kastély környékén. Egy évig tartott a fejlesztés: a fiatalokkal is konzultáltak a városvezetők, ezért a fejlesztés.

KŐSZEG nem üzemeltet köztéri ingyenes wifit. - Mivel Kőszegnek különösen vonzó belvárosa van, többször felmerült már a gondolat, hogy ilyen szolgáltatással várjuk a belváros (Jurisics tér, Fő tér) vendégeit, illetve erre telepített turisztikai információs szolgáltatást is indítsunk - mondta lapunknak Básthy Béla alpolgármester. A közelmúltban elkészültek a felmérések arról, hogy mennyibe kerülne egy közterületi használatra szabott wifirendszer kiépítése és üzemeltetése, és a képviselő-testület márciusi ülésén döntött arról, hogy a város turisztikai pályázati projektjeinek tervezése során vegye tekintetbe a közterületi ingyenes wifi létesítésének igényét. Várhatóan még ebben az évben benyújtanak olyan pályázatot, amelynek célkitűzései között megjelenhet a turisztikai célú belvárosi wifi létesítése.

VÉPEN az önkormányzat nem ad ingyenes wifit az ott élőknek, és egyelőre ez nincs is tervbe véve, ám ez nem azt jelenti, hogy nincs ingyenes internetezési lehetőség, hangsúlyozta Kovács Péter, a város polgármestere. A művelődési házban van ugyanis négy számítógép, ahol bárki ingyenesen tud internetezni. Mint kiderült, akinek nincs otthon számítógépe, naponta akár több óráit is eltölt itt, hatszáz háztartásba azonban már be van vezetve az internet, jelezte a polgármester.

BÜKÖN közterületen wifi nincs, erre ugyanis nem jelentkezett különösebb igény. (A kisebb-nagyobb szállások eleve szolgáltattak internetelérhetőséget a szállóvendégeiknek.) A város azonban igényfelmérést végzett, ennek alapján pedig tervezi a wifi kiépítését a közterületeken, ám hogy mikorra valósul meg, még nem lehet tudni. (Most a Művelődési és Sportközpont, Könyvtár területén működik ingyenes wifielérhetőség.)

JÁNOSHÁZÁN nincs ingyenes wifi a köztereken. Mint Kiss András polgármester elmondta: vannak szemfüles fiatalok, akik nem jelszavazott otthoni hálózatok „körül" töltik az estéjüket. A városban éppen a jövő héten tárgyal egy eddig ott még nem működő szolgáltató. Több helyi cég és lehet, hogy az önkormányzat is szolgáltatót vált - ha tényleg annyira kedvezőek a feltételek, akkor beleférhet a köztéri wifi, de még nincs konkrétum.

SÁRVÁRON az önkormányzat a Fő téren és a Várkerületen, a Nádasdy-vár parkjában ad ingyenes internetes hozzáférést. A szolgáltatást egy eszközről napi egy órában lehet igénybe venni, a működtetéshez nincs szükség semmilyen alkalmazásra, a csatlakozás után a szolgáltatás igénybe vehető. A négy sugárzó egység által biztosított 5 Mbit/s-os jel a böngészésre nyújt lehetőséget. A szolgáltatásnak leginkább a városba érkező turisták örülnek, díjazzák az ingyenes használat lehetőségét.

VASVÁRON nem találnak a helyiek és a városba érkezők ingyenes wifipontot a településközpontban. Állami vagy önkormányzati intézmények sem biztosítanak nyilvánosan elérhető, vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt a felhasználók számára a városban. Van viszont egy wifipótló terminál a központban, amelyen korlátok között lehet internetezni.

CELLDÖMÖLKÖN 2014 óta működik a wifi a belvárosban: a Szentháromság téren és a Dr. Géfin téren. Az önkormányzat a celli fiatalok kezdeményezésére építette ki a hálózatot, együttműködésben nemcsak a helyi kábeltelevízióval, hanem a helyi szolgáltatóval is. A hálózat kiépítése 1,5 millió forintba került, ebből 1 milliót állt az önkormányzat, a fennmaradó 500 ezret a szolgáltató vállalta. A hálózat működtetése havi 60-70 ezer forintba kerül, ezen az összegen is osztoznak a felek. Kemenesalja szívében tehát nagyjából másfél éve naponta egy órán át internetezhet bárki a belvárosban: okostelefonon, táblagéppel vagy laptoppal. A lehetőséggel nemcsak a helyiek élnek, hanem a turisták is.

ŐRISZENTPÉTEREN közterületen van ingyenes wifihozzáférés. A város központjában a körforgalom környékén, 100-150 méter átmérőjű körben vehető igénybe. Egy külső sugárzó egységet szereltek fel a polgármesteri hivatal oldalára, így működik. A közös önkormányzati hivatalnak a díjcsomagjában van benne az üzemeltetés, így külön nincs költsége.

CSEPREGEN jelenleg nem üzemel ingyenes wifi közterületen, ugyanakkor folyamatosan figyelik azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik az informatikai fejlesztéseket a településen.

SZENTGOTTHÁRDON még nincs ingyenes wifi, de tervezi az önkormányzat a belváros lefedését ingyenes internetezési lehetőséggel.

EZÉRT NEM BIZTONSÁGOS

Az ingyenes wifi bevezetéséről a településeken már régóta szó van, tudtuk meg egy szakembertől. Csaplár Vilmos annak az internetszolgáltató cégnek az ügyvezetője, amely Vép városában és a környező településeken, mint Bozzai, Kenéz, Megyehíd, Nemesbőd, Pecöl és Tanakajd szolgáltatja az internetet. Szerinte az ingyenes wifi komoly veszélyeket rejt magában, ha nincs meg mögötte az a szoftveres háttér, ami a biztonságot garantálja, ugyanis könnyen tud bűncselekményeket elkövetni - például tiltott tartalmakat letölteni - az, aki névtelenül a hálózatra csatlakozik. Hozzátette, ilyen esetre volt már példa az ő szolgáltatási területén is. Valaki kódolatlanul kezdte használni az internetét, amire valaki a tudtán kívül rácsatlakozott, majd nem sokkal később már a rendőrség kopogtatott a felhasználónál. Éppen ezért neki, mint szolgáltatónak minimum egy évig lehetővé kell tennie az IP-címek visszakövethetőségét. Csaplár Vilmos hangsúlyozta, muszáj, hogy ellenőrizhető legyen az, hogy ki, mikor, mennyi ideig csatlakozott a hálózathoz az ingyenes wifi esetében is. Még abban az esetben is így van ez, ha az önkormányzatok által biztosított ingyenes wifik időben és adatforgalomban is erősen korlátozottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!