Hírek

2016.04.14. 15:32

Új Nemzedék Újratöltve - Közösségi tér nyílt Szombathelyen

Szombathely - Az országban negyedikként nyitotta meg kapuit az Óperint utcában az Új Nemzedék Újratöltve program közösségi tere.

Vadas Krisztina

Valószínűleg sokaknak már ismerősen cseng az Új Nemzedék, hiszen 2013 ősze óta működött kontaktpont a vasi megyeszékhelyen. Most új fejezet kezdődött: kibővített közösségi térrel, immár 130 négyzetméteren várják a fiatalokat az Új Nemzedék Újratöltve program keretében.

A közösségi tér ünnepélyes megnyitóján részt vett dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, valamint dr. Süveges Antal Pál, az Új Nemzedék Központ ügyvezetője is.

Dr. Puskás Tivadar megnyitóbeszédében kiemelte: öröm látni azt, ha egy közösségben sok fiatal van. - A mai kor egyik legnagyobb hibája, hogy a fiatalokat nem, vagy csak nehezen tudjuk közösségi gondolkodásra sarkallni - mondta a polgármester. - A közösségi tér létrejötte a kormánynak azt a szándékát bizonyítja, hogy teret adjon a közös gondolkodásnak és tetteknek - tette hozzá a polgármester.

2015-ben elindult egy Rólad szól! elnevezésű roadshow, amelynek keretében a kormány 24 helyszínen hallgatta meg a fiatalokat. Kíváncsiak voltak arra, mik a fiatalok valódi igényei, mi az, amit szeretnének. - Ezeken az alkalmakon nagyon gyakran elhangzott az a mondat, hogy kellene egy hely, ahol összejöhetnek, nem kell fizetni, beszélgethetnek, szórakozhatnak, programokat szervezhetnek - emelte ki Schanda Tamás a megnyitón. - Ezek után döntött úgy a kormány, hogy meghirdeti az Új Nemzedék Újratöltve programot, aminek fő csapásiránya - a már megszokott kontaktpontos szolgáltatások mellett - a közösségi terek kialakítása. Így jöhetett létre Szombathelyen is - mondta dr. Süveges Antal Pál.

Polgár Gábor, a helyi közösségi tér vezetője elmondta, hogy magát a helyiséget is a fiatalok igényeinek megfelelően fogják kialakítani, ők színesíthetik az ízlésük szerint. - Elsődlegesen a 12-30 éves korosztály a célcsoportunk, de bárki bejöhet, szívesen látjuk - hangsúlyozta Polgár Gábor. - A jövőben programokat is szervezünk a fiataloknak, de persze az általuk szervezett eseményeknek is helyet adunk - tette hozzá.

A megnyitón máris ízelítőt kaphattunk abból, miért jött létre ez a hely: a Nagy Lajos Gimnázium színjátszócsapata egy díjnyertes jelenetet mutatott be a szerelemről a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!