Hírek

2016.04.24. 19:03

Vásári forgatag a skanzenben - György napján újjáéledt a múlt

Szombathely - Sárkányölő Szent György napján évről évre újjáéled a régi vásárok hangulata a vasi megyeszékhelyen. Idén sem volt ez másképp - mi is belestünk a vásári forgatagba.

Vadas Krisztina

A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében idén is felidézték a régi korok vásárainak hangulatát a Vasi Skanzenben. A kétnapos Szent György-vásárra több száz kézműves érkezett, hogy megmutassa portékáit az érdeklődőknek. Szombaton napfényes és meleg idő várta a vásározókat, de a vasárnapi hűvösebb időjárás sem rettentette vissza a szórakozni vágyókat: mindkét nap sokan látogattak ki a múzeumfaluba. Őket a kézműves termékek mellett szintén kézműves italokkal és ételekkel is kínálták.

Az Ungaresca Táncegyüttes vasárnap tartott néptáncbemutatót, majd táncházat a közönségnek Fotó: Bögöti Márta

A hagyományoknak megfelelően a legtöbb vásárfia természetes anyagokból készült: gyönyörű, fából faragott táblákat, szobrokat láttunk, de mesés, bőrből készült övek, karkötők is voltak az árusok standjain. A használati tárgyak mellett persze a házi készítésű szalonna, kolbász, na meg az ízletes kézműves sörök sem hiányozhattak a felhozatalból.

A szervezők a szórakozásra is gondoltak: kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínáltak programokat. A gyermekeknek bábszínházi előadásokkal kedveskedtek, a felnőttek különböző kulturális műsorokkal, koncertekkel és hagyományőrzők előadásaival kapcsolódhattak ki, ha elfáradtak a vásári forgatagban.

Meskó és a Banda különböző hagyományőrző bemutatókat tartott a vásározóknak. Fotó: Bögöti Márta

Persze a modern kor igényeit is ki kell egy-egy ilyen rendezvényen elégíteni, így nem hiányozhatott a ringlispíl, a lovas körhinta, a popcorn és a vattacukor sem. Az idei favorit a kürtőskalács volt a vásározóknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!