Hírek

2016.05.07. 08:00

A Hangyaboly Spanyolországban

San Sebastianba, az eMusic európai ifjúsági zenei fesztiválra utazott a Bartók Béla Zeneiskola népzene tanszakának zenekara, a Hangyaboly. A zenekar minden lehetséges díjat megnyert idén, amerre csak jártak. A mostani út is nagy elismerés a számukra, mivel a tradicionális zenét mutathatták be.

Merklin Tímea

A Magyar Zeneiskolák Művészeti Szövetsége öt magyar zeneiskolának adott lehetőséget az idén, hogy képviseljék a magyar zenét, közülük a tradicionális zenét egyedül a Hangyaboly viszi bemutatni. Ez nagy elismerés a számukra.

Az út 2062 kilométer, busszal két nap, költsége azonban több mint egymillió forint. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Balog Zoltán miniszter keretéből támogatta az utazást, amely csak így vált elérhetővé a csoportok számára. A családok 120 euró regisztrációs díjjal járultak hozzá, ez rézben fedezi a szállást és ellátást öt napra, ezért Szombathely város polgármestere, dr. Puskás Tivadar is támogatta a Hangyaboly spanyol útját.

A Bartók Béla Zeneiskola népzene tanszakának zenekara, a Hangyaboly

- A zenekar minden lehetséges díjat megnyert idén, amerre csak jártak: kiemelt aranyat kaptak a megyei versenyen, Veres Michaela a szólóénekért, Horváth Bence a hegedűszólóért kapott díjat. Egyénileg és csoportosan is bejutottak a Vass Lajos Népzenei verseny Kárpát-medencei elődöntőjébe - tudtuk meg tanáruktól, Földesi Jánostól, aki azt is elmesélte, hogy a spanyol fesztiválon fellépő minden csoportnak kötelező volt megtanulni négy spanyol zeneszámot, aminek a kottáját előzetesen megkapták, és ezeket játszották közösen a gyerekek a fesztiválnyitón.

A szállásuk Pamplonában volt, ahol a bikákat futtatják. Ott is adtak koncertet, ahogy egy másik napon Altsasuban is, San Sebastianban volt a felejthetetlen élményt nyújtó nyitó és a záró gálaest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!