Hírek

2016.05.21. 14:53

Felelőtlen gazdálkodás miatt most kevesebb támogatást kaptak a vasi polgárőrök - Mutatjuk a kitüntetetteket

29 millió forintból gazdálkodnak idén, tiszteletbeli elnökké választották Molnár Sándort. Elismeréseket is átadtak a vasi polgárőrök küldöttközgyűlésén.

Budai Dávid

Az elmúlt három hónapban ötórásnál rövidebb elnökségi ülést még nem sikerült tartani, annyi a feladat, mondta Bedi Ákos, a Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének februárban megválasztott elnöke, a szövetség alapszabályt módosító rendes évi küldöttközgyűlésén, szombaton. Mint kiderült, nem csak az alapszabályban lesz változás. Az eddig megszokott két elnökhelyettes helyett a jövőben három dolgozik: egy általános, egy gazdasági és egy rendészeti elnökhelyettes. Ezzel párhuzamosan az alelnöki funkciók megszűnnek, valamint az eddig megszokott kilenc szakterületet összevonták, így lett egy rendészeti, egy ifjúsági, sport és környezetvédelmi, valamint egy családi és szociális szakterület. Mindez a hatékonyabb működés miatt szükséges – hangsúlyozta az elnök.

Bedi Ákos Fotó: Budai Dávid

Elhangzott: az Országos Polgárőr Szövetség az elmúlt két évben évente 1 milliárd 54 millió forintot kapott a Belügyminisztériumtól, ebből Vas megyének idén 29 millió forint jutott. Az elnök hangsúlyozta: az első részlet némileg szerényebb a megszokottnál, hiszen a 2015-ös év felelőtlen gazdálkodása miatt levonták a szövetség költségvetéséből a hiányzó összeget. Hozzátette: a második félévben már a támogatás teljes összegére számíthatnak. Mint ismeretes, a korábbi elnök, Krug Gusztáv éppen a hűtlen kezelés miatt kényszerült lemondani idén januárban, az esetről korábban itt, itt és itt írtunk. Bedi Ákos kiemelte: az egyesületek négy alapvető szempont alapján kapnak pénzt a jövőben: 25-25 százalékban az alábbi szempontok számítanak: létszám, területnagyság, a bűnözés mértéke és az egyesületek önként vállalt feladatai. A szövetség elnöke a migrációs helyzettel kapcsolatban elmondta: engedélyt kaptak arra, hogy a körmendi polgárőröket szükség esetén segíthessék.

Dr. Tiborcz János Vas megyei rendőrfőkapitány emlékeztetett: tavaly megduplázódott azoknak a településeknek a száma a megyében, ahol egyáltalán nem történt bűncselekmény. Ez a 216 település 11 százaléka. A települések 65 százalékán a bűncselekmények száma nem érte el a tízet, további 17 százalékán pedig a 20-at ez így együtt a települések 91,2 százaléka. Amíg a bűncselekményeket tekintve sereghajtók vagyunk az országban, nem leszünk első helyen akkor sem, amikor a pénzt, paripát, fegyvert osztják, de ennek örülni kell, mert ez azt jelenti, hogy a megyében alig van bűnözés, amely elsősorban az itt élő állampolgárok érdeme.

A rendőrfőkapitány a Körmenden kialakult helyzettel kapcsolatban elmondta: úgy látja, van a lakosságban félelem, ám ez alaptalan, mivel soha nem látott létszámban van jelen a városban a honvédség, a rendőrség és a polgárőrség is. Utóbbiak a város önkormányzatától 300 ezer forint támogatásban is részesültek.

A közgyűlésen tiszteletbeli elnökké választották a Körmendi Polgárőr Egyesület elnökét, Molnár Sándort, majd kitüntetéseket adtak át.

Országos Polgárőr Szövetség által adott érdemkeresztek:

Bronz érdemkereszt:

Ezüst érdemkereszt:

Arany érdemkereszt:

Rendőrfőkapitányi tárgyjutalom

Vas Megyei Közgyűlés elnökének tárgyjutalma

MÁV-tól 1 db tárgyjutalom

Vadászkamarától 1 db tárgyjutalom

Katasztrófavédelemtől 1 db tárgyjutalom

Személy- és Vagyonvédelmi Kamara 1 db tárgyjutalom

Domina Imre, Csörötneki Polgárőr Egyesület tagja

Vas Megyei Polgárőr Szövetség tárgyjutalma:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!