Hírek

2016.05.06. 18:10

Kihívások napja - A fogyatékkal élők világával ismerkedtek

Szombathely - Május 5-e az esélyegyenlőségi világnap. Idén kilencedik alkalommal szerveztek a városban ehhez kapcsolódóan úgynevezett érzékenyítő programot az általános iskolásoknak.

A rendezvényt az akadálymentes épületben működő Aranyhíd Oktatási-Nevelési Integrációs Központban tartották, ahol a szombathelyi polgármester köszöntötte a részt vevő csapatokat. Dr. Puskás Tivadar hangsúlyozta, hogy példaértékű az az összefogás, amellyel öt érdekvédő szervezet segíti e fontos esemény megvalósítását. Az első esélyegyenlőségi napot 2008-ban egy kerekesszékes gimnazista kezdeményezésére szervezte meg a - ma már az Agora berkein belül működő - LOGO Ifjúsági Szolgálat. A cél az volt, hogy elérjék: a fogyatékkal élők problémáit, nehézségeit jobban megértse a társadalom.

A programban részt vevő egészséges diákok kipróbálhatták, milyen kerekesszékkel közlekedni. Fotó: Médiaközpont

Később a vakok, a siketek, az értelmi és mozgássérültek is bekapcsolódtak partnerként a szervezésbe. Borsos-Lajos Krisztina, a program koordinátora érdeklődésünkre elmondta, hogy lényeges számukra a hitelesség, azaz hogy olyanok vállalják a házigazdaszerepet az egyes állomásokon, akik valóban érintettek. A megyeszékhely 12 általános iskolájából 14 csapat érkezett,  így összesen 150 diák  próbálhatta  ki azokat a szituációkat, amelyekkel a fogyatékkal  élők nap mint nap megküzdenek. Kerekesszékbe ülhettek, és egy az ölükbe, tálcára tett pohár vízzel egyensúlyozhattak, bekötött szemmel igyekezhettek  felismerni a pénzt,  és tájékozódhattak,  hallgathatták a  tibeti hangtálak rezgéseit, ismerkedhettek a Braille-írással, a jelnyelvvel, és vakvezető kutyával közlekedhettek az Aranyhíd iskola folyosóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!