Hírek

2016.06.17. 17:41

A kőszegi fúvósok hajcsára a jubileumról

Kőszeg - „Ezren fújják ezerrel” most: 150 éves Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara. Szilágyi Miklós karnagy a nagyszabású esemény felkészülési időszakáról beszélt.

Simán Klára

Nagyon szerényen nyilatkozott a karnagy arról a tiszteletről, amely a városban övezi:

- Nagy elődök után vehettem át egy nagy múltú zenekart, így azt hiszem, megörököltem ezt a dolgot - mondta Szilágyi Miklós. A karnagy nevéhez máris több új zene, hangszerelés is fűződik. - Az, hogy elkezdtem olyan munkákon dolgozni, amelyek itt születtek Kőszegen, tulajdonképpen a véletlennek köszönhető; de motivált a fúvószenekar is: elhivatottság, önérzetesség, egyediség jellemzi Kőszeg Város Koncert Fúvószenekarát, és amikor hat éve megérkeztem, már láttam, hogy a zenekar egyedi zenékre akar támaszkodni.

Fotó: Németh Richárd

Ennek igyekszik megfelelni zeneszerzőként és hangszerelőként, karnagyként pedig egyébként szigorú híre van. Állítja, hogy ez a következetességéből fakad, amelyet a próbákon is tapasztalnak a résztvevők. Igaz, hogy önmagától is a legmagasabb minőséget, teljesítményt követeli meg, ám ugyanígy ezt várja azoktól is, akikkel együtt dolgozik.

- Repertoár tekintetében folyamatos megújulásra van igénye a csapatnak - mondja a karnagy, aki a 150 éves ünnepség egyik legnagyobb teljesítményének a múlt szombati jubileumi koncertet tartja. Ezen a hangversenyen hangzott el először az általa írt Chronostychon című, héttételes mű. A következő nagy feladat a mai: délelőtt a templom előtti téren 23 zenekart, 1200 zenészt vezényel három karnagy, köztük Szilágyi Miklós.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!