Hírek

2016.06.01. 19:29

Az ápolók ásza - Szombathelyi fiú sikere a szakmai versenyen

Szombathely - Simon Zsolt második éve tanul ápolónak, most megnyert egy országos ápolási versenyt.

Vadas Krisztina

A 21 éves szombathelyi fiatalember, Simon Zsolt a Pécsi Tudományegyetem Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola Szent-Györgyi Albert Tagintézményének másodéves tanulója. Zsolt a verseny fáradalmait már kipihenve, az iskola egyik demonstrációs termében fogadott minket, hogy elmesélje, miként készült a versenyre, és milyen volt maga a megmérettetés.

Sokaknak már az is furcsa lehet, hogy Zsolt fiúként egy - a közvélekedés által - nőiesnek titulált szakmában képzeli el a jövőjét. Valóban nem látni az egészségügyi intézményekben férfiak hadát ápolóként dolgozni, de mint megtudtuk, egyre többen választják ezt a hivatást. Zsoltot is megkérdeztük, ő miért éppen ebbe az irányba indult.

Simon Zsolt az iskola demonstrációs szobájában nekünk is megmutatta, hogyan kell szakszerűen ellátni egy beteget (Fotó: Unger Tamás)

- Az egészségügy iránt általános iskola hatodik osztályában kezdtem el érdeklődni, és azóta is tart a lelkesedés. Akkor még nem tudtam pontosan, milyen szakmában szeretnék elhelyezkedni, csak azt, hogy mindenképpen az egészségügy területén. Azt, hogy ápoló leszek, érettségi után döntöttem el. Most már két éve lelkesen foglalkozom ezzel a szakmával. Valóban igaz, hogy kevés a férfi az ápolók között, viszont most már egyre többen vagyunk. Ez fontos, mert az ápolás nehéz fizikai munka, amihez igenis kellenek a férfiak. Zsolt igazából nem is magától indult a versenyen, de ma már nagyon örül, hogy elvállalta a szereplést a megmérettetésen.

- Két osztálytársammal mentünk, a szakoktatóink unszoltak minket, hogy jelentkezzünk a versenyre.

A verseny több körből állt, Zsolt persze mindenhol állta a sarat, kihozta magából a maximumot.

Először egy előválogatón mérkőztek meg egymással a jelentkezők. Ebből a körből végül nyolcan jutottak tovább a döntőbe, ahol két gyakorlati, szituációs feladatot kellett megoldani, azok alapján pontozták őket, és választották ki a legjobbakat.

Az első gyakorlati feladatnál egy agyi bénulásban szenvedő betegnek kellett tanácsokat adni. A beteg úgy érezte, hogy rosszabbodott az állapota, félt, hogy elveszíti önállóságát. Ezzel kapcsolatban adtak tanácsokat, és mutattak meg segédeszközöket neki.

A másik feladatban egy frissen diagnosztizált cukorbeteghez „mentek ki” otthoni szakápolás keretében, és a betegségéről beszélgettek a pácienssel. Emellett az inzulinbeadás és a diéta kapcsán adtak tanácsokat.

Végül három győztest hirdettek, köztük Zsoltot is. A kiválasztott versenyzőknek lehetőségük nyílik további szakmai felkészítéseken részt venni, és későbbi időpontban dől el, ki lesz az az egy fő, aki képviselheti Magyarországot 2017-ben a World-Skills AbuDhabi versenyén.

Hogyan tovább? - Még van egy évem az iskolában, szeretném, ha az is jól sikerülne. A továbbiakban mást már el sem tudok képzelni, mint azt, hogy az egészség-üggyel foglalkozzak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!