Hírek

2016.06.04. 08:19

Az élményszerzés dokumentációi

A látvány és a kép fontos szerepet tölt be a mai fiatalok informálódásában, önkifejezésében, kapcsolatteremtésében és élménykeresésében is. A közösségi oldalakon való böngészés és szereplés nemcsak a tájékozódási szokásaikat alakítja át, hanem a fogyasztási szokásaikat is.

Merklin Tímea

Hogy mire költenek a való világban, meghatározza az az előzetes megítélésük, hogy mire mennek majd vele a virtuális világban, hogy tudnak érvényesülni vele, mint „látvány és kép”.

A 20. század főleg hiányban és szűkösségben telt, ezért a rendszerváltás után szülővé lettek igyekeznek minden földi jót előteremteni, anyagi javakkal bőven ellátni a gyermekeiket. Így a Z generáció számára nem azok megszerzése a cél, hanem azok birtokában visszafordulnak az élmény- és tapasztalatszerzés felé. Az okostelefonokkal minden információ lekereshető az internetről, és minden esemény lefényképezve visszatölthető, méghozzá a közösségi oldalakra. A képek eladják a termékeket, szolgáltatásokat, a fiatalok képként feldolgozva visszarakják a netre immár „sajátjukként”. Nem pusztán az emlékkészítés, a megörökítés végett készülnek a fotók, hanem az élményszerzés dokumentációi, az élményközvetítés elemei, hiszen nem titkos hátsó, hanem fő meghatározó gondolatuk, hogy kitehetik majd az idővonalukra, és attraktív megjelenésekből létrehozhatnak egy személyes PR-felületet, egy netes kirakatot magukról.

A fiatalok ma már inkább élményeket keresnek. Például reggeli a magasban, egy toronyház ötödik emeleti kávézójának a teraszán

A mai fiatalok szívesen eljárnak étkezni, kávézni „jó helyekre” - megkóstolják a különböző népek ízeit, magukba szívják azokat a hangulatokat, amelyeket a vendéglők kialakítanak, és természetesen készülnek az internetes közösségek számára publikálandó szelfik a remekül tálalt ételekkel, italokkal. Népszerűek az extra helyek, ahol figyelemreméltó a berendezés és/vagy a külső környezet, az a látvány, ami onnan látható.

Amikor olcsóbb egy utazás előtt három hónappal megvett repülőjegy Európa bármely nagyvárosába, mint egy hazai 300 kilométeres vonatjegy, a külföldi utazás gondolata is csak a szülőknek gond, a huszonéveseknek könnyed ugrás. Nyelvi problémájuk sincsen, hiszen az érettségizettek jelentős része már legalább két nyelvet beszél. Egy saját fotó a párizsi Eiffel-torony teraszán, a prágai Károly-hídon vagy a velencei Canal Grande-n egyáltalán nem elérhetetlen. Nem hosszú nyaralásokat terveznek, épp csak kiugranak pár napra, és máris van mit posztolni.

A neten követik, mi a divat, és azokat az oldalakat keresik, ahol megtalálják a márkás holmikat leképző olcsó, de mutatós termékeket. Nekik Kínából vagy Amerikából rendelni olyan egyszerű, mint a szüleiknek elmenni a piacra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!