Hírek

2016.06.18. 16:07

AZ ÉN FALUM Sitkén szinte minden utcában szembejön a történelem, sok a látnivaló

Címkék#sitke

Egy település, ahol szinte minden utcában szembejön a történelem. Rengeteg a látnivaló, egy egész nap sem elég arra, hogy felfedezzük az értékeit. Ám az épített kincseken túl másra is büszkék a helyiek. Az összefogásra, mellyel Sitkét folyamatosan meg tudják újítani.

Bajdó Bettina

A település első okleveles említését 1251-ből ismerjük, ám ennél jóval régebbi történelmi múltra utal a feltárt római leletek sora. A falu határában volt egy szántó, melyet Kőhányás-i dűlőben is neveztek, mivel bármikor hozzáfogtak a szántáshoz, mindig előkerült egy római kori lelet - tudjuk meg Morgós István polgármestertől, aki hozzáteszi: bizonyított tény, hogy a római kor óta folyamatosan lakott volt, Bassiana helyén alakult ki a falu. Régen két részből, Kis- és Nagysitkéből állt, a legszebb időkben a két részen 2000 ember élt.

- Jelenleg valamivel 700 fölött van a lakosságszám - folytatja a polgármester. - Nagy öröm ez számunkra. Decemberben tartjuk az idősek napját, tavaly 102, 65 év feletti lakosunk volt. Büszkék vagyunk arra, hogy a műsoron, a közös vacsorán kívül mindegyiküket anyagilag is tudtuk segíteni. A gyerekeknek pedig minden évben mikuláscsomag jár, tavaly 110-et adtunk át. Sok a 14 év alatti gyermek, s már biztos, hogy a gólya idén kilenc házhoz látogat el. A létszám a településen nem fogy, sőt évről évre mindig kicsit többen vagyunk. Ebben szerepet játszik Sárvár és Celldömölk közelsége, hiszen innen könnyedén be tudnak járni dolgozni az emberek. Az elkerülő megépülése miatt Szombathely is csak félórányira van. Nagyon jó a település fekvése, ezt szeretnénk kihasználni, s idecsábítani a most még városban élő fiatalokat. Azt gondolom, példát kell venni azokról a településekről, melyek élni tudtak azzal, hogy a közelben pezsgő turizmus van. Az ő módszereiket meg kell próbálni itt is megvalósítani. S ehhez még a saját ötleteinket is hozzá tudjuk tenni. Nyitott szemmel kell járnunk és tanulnunk kell másoktól is.

A településen pezsgő civil élet zajlik, minden hónapra minimum két rendezvény jut, de van, amikor hét alkalommal hívják össze a falu népét. Idén 50 éves a citerás egyesületük, a Népi Díszítőművészeti Szakkör 36 éve működik. A Nyugdíjas Klub 24 éve fogja össze az időseket, 12 éve adják ki a település lapját. A kulturális életükben jelentős szerepet vállalnak a Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület tagjai is, idén 30. alkalommal rendezik meg a rockfesztivált, melynek bevételét a kápolna további felújítására költik.

- Nagyon sok látnivaló van a településen - mondja büszkén Morgós István, azt azonban megjegyzi, nagy szívfájdalma, hogy a tervezett kerékpárút elkerüli Sitkét. - Műemlék védettségű épületeink közé tartozik a Felsőbüki Nagy-kastély, amely jelenleg szállodaként üzemel. A falu legrégebbi épülete a római katolikus plébániatemplom, melynek oltárképét Dorfmeister István festette. Az egyház nemrég felújította a plébánia épületét, s egy közösségi tér is épül. A falu belterületi határát övező domboldalon, a Kövesen pedig 1871-ben magánbuzgóságból építették a Kálvária-kápolnát. Egykor a két falurész határjeleként funkcionált a török emlék, a szájhagyomány szerint egy török pasa nyugszik alatta. Ezt is érdemes megnézni. Az I. világháború kezdetén fogságba esett ellenséges katonákat, a Kissitke határában fekvő Kocsok dűlői legelőn helyezték el sátrakban. A közeli forrásvíz fölé az orosz hadifoglyok egy kupolaszerű épületet építettek, ez kapta a Kalaposkút nevet. A kút 100 éves évfordulójára sok ember összefogásának, nagyon sok társadalmi munkának köszönhetően teljesen megújult.

A településen büszkék arra, hogy komfortossá vált a falu, kiépült a víz-, gáz-, csatornahálózat. Az utak állapota is elfogadható, de mindig fejlesztenek, éppen most pályáznak ismét. A megújult művelődési házat tavaly adták át, szép terasz, játszótér is épült, a szülőket pedig fitnesz-park várja. Falubuszt is nyertek, valamint megújult a temető és ravatalozó is. A tervekben szerepel egy újabb park kialakítása, a kápolna további felújítása és a csapadékvíz elvezetését is meg szeretnék oldani. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső itt is gondot okoz. Már megnyerték az orvosi rendelő felújításához szükséges pénzt, a beruházás júliusban kezdődik.

A településen nagy figyelmet fordítanak a közösségépítésre, ilyen például a falunapi vigasság, mely most pénteken kezdődött. Túrázni indultak a Hercseg-hegyre, ahol jó szándékú emberek helyreállították a keresztet. A szombati nap a versengésről, a sportról és a vicces vetélkedőkről szólt, minden korosztály megtalálta a számára kedvező programot. Falunap pedig nem lehet főzőverseny nélkül, ezt kiegészítették süteménysütő-versennyel, sőt a diabetikus finomságokra is gondoltak. Az estet pedig zene és tánc zárta. A polgármester kiemelte még, számára megható, hogy a településen mindig megmutatkozik a közösségi erő. Nagy az összetartás, így át tudnak lendülni az esetleges problémákon. A lakosok aktívan részt vesznek Sitke életében, ennek pedig látszata is van. Ezt magyarázni sem kell, hiszen, aki ellátogat ide, maga is láthatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!