Hírek

2016.06.02. 17:35

Vas az egyik legkevesebbet panaszkodó megye

Szombathely – A 21 panasz harmada a Falco miatt érkezett. Szombathely térségében az országos átlagnál akár 250 százalékkal is magasabb lehet a megbetegedések aránya.

Budai Dávid

A magyar ombudsmanok hagyományait folytatva dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa és munkatársai június első két napjában látogatást tettek a megyében, hogy személyesen is tájékozódjanak az esetlegesen felmerülő problémákról. Ahogyan Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott fogalmazott: „Elkötelezettek vagyunk, hogy mindenben törvényesen járjunk el, tiszta a lelkiismeretünk, de nem árt, ha időnként külső hivatalok, mint amilyen az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, rajta tartja figyelő tekintetét az államigazgatáson.” Dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa látogatást tett a Markusovszky kórház sürgősségi betegellátó osztályán, ahol szerinte olyan példaértékű az ellátás, amely az egész országban mintául szolgálhat.

Hasonlóan jó véleménnyel volt a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetről is. „Az volt az érzésem, mintha nem Magyarországon járnék. Messze a legjobb büntetés-végrehajtási intézet azok közül, amelyeket életem során láttam – fogalmazott a biztos.

Fotó: Budai Dávid

Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettes ombudsman a horvát, a szlovén, a német és a roma nemzetiség képviselőivel találkozott. Tapasztalatai szerint a megyében olyan pozitív, öntudatos közösségek alakultak ki, amelyek az ország más területein nem feltétlenül vannak jelen. A problémák között említette a nemzetiségi önkormányzatok adminisztrációs terheit, valamint azt is, hogy csak kevés helyen tudják a nemzetiségek az anyanyelvükön gyakorolni a hitüket, ennek oka pedig az adott nemzetiség nyelvét beszélő papok hiánya, igaz a megyében két pozitív ellenpélda is van, Horvátzsidányban és Szentpéterfán.

Székely László a lakosságtól érkezett panaszokkal kapcsolatban elmondta, a hivatal fennállásának 21 éve alatt körülbelül 1700 panasz érkezett, ami azt jelenti, hogy Tolna után Vas megye a legkevesebbet panaszkodó megye az országban. Most a panaszládába 21 panasz érkezett. Közülük hétfőn 15 panaszost személyesen is meghallgattak a hivatal munkatársai, akikből heten a Falco tevékenysége miatt fordultak az ombudsmanhoz.

Szabó Marcell, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes a Falco működésének vizsgálatáról beszélt. Hangsúlyozta, a hivatal már 2009-ben foglalkozott a gyár működésével.

Elhangzott, a gyár jelentősen növelné a termeléskapacitást, a tervek szerint 525 ezerről 855 ezer köbméterre akarják növelni a forgácslaptermelés volumenét, a környékén élők viszont már a jelenlegi működéssel járó környezetterhelést sem tartják elviselhetőnek, de a városban legalább 13 ezer embert érint a gyár működése. Az ombudsmanhelyettes szerint a gyárnak nem csupán egy szűrőberendezést kellene fölszerelnie, de szeretnék elérni azt is, hogy a legnagyobb zajterheléssel járó darabolást csak nappal végezhesse a gyár.

Szabó Marcell hangsúlyozta: Magyarországon a lakosságszámhoz viszonyítva, annyian halnak meg légúti megbetegedésekben, mint Kínában, ezzel pedig az európai lista első helyén állunk. Szombathely térségében az országos átlagnál akár 250 százalékkal is magasabb lehet a megbetegedések aránya. Éppen ezért, egy egészségesebb jövő érdekében a Falco gyárnak vállalnia kell a környezetterhelést csökkentő beruházást – jelentette ki. Harangozó Bertalan elmondta, a kormányhivatal május 18-án adta ki az egységes környezethasználati engedélyt, amelyben kötelezővé tette a gyárnak a szűrőberendezés fölszerelését.

Székely László elmondta, a hivatal tavaly 274 ajánlást fogalmazott meg, amit több mint kétszáz esetben meg is fogadtak a címzettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!