Hírek

2016.07.05. 10:56

Bűnös a magyarszecsődi halálos szamarak tulajdonosa - De folytatódik az ügy

Szombathely – Felfüggesztett fogházbüntetést kapott a szamarak tulajdonosa, akinek az állatai halálra martak és tapostak egy férfit. Mindenki fellebbez az ítélet ellen. Három éve tart az ügy, Körmenden kezdődött, Szombathely után Győrben folytatódik.

Bakos Ágnes

Bűnös, gondatlanságból elkövetett emberölésben, a büntetés másfél év fogház, két év próbaidőre felfüggesztve – ezt az ítéltet hirdette ki dr. Szabó Sándor a Szombathelyi Törvényszéken.

Az ítélet nem jogerős, ugyanis mindenki fellebbez: az ügyész minősítésért, a vádlott és védője felmentésért. Győrben folytatódik a szamaras ügy tárgyalása.

Három éve történt a tragédia, ahogy dr. Szabó Sándor bíró fogalmazott az „úgynevezett baleset”. A két szamár kijutott a bekerített magyarszecsődi területről, ahol négy éve éltek, és megtámadtak egy arra motorozó körmendi férfit, aki belehalt a harapásokba, taposásba, vonszolásba. A gondatlanságot emelte ki dr. Szabó Sándor az ítélet indoklásában: nyolc-tíz órát magára hagyta az állatokat a körbekerített területen, pedig komoly törődést igényelnek a szamarak. A gondatlansághoz „rendkívül sok szerencsétlen körülmény” társult – így fogalmazta meg a bíró, amikor a büntetés mértékéről beszélt. A gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, a próbaidő egytől három évig terjedhet. Az ítélet, a legenyhébb gondatlanság okán egy év hat hónap fogházbüntetés, két év próbaidőre felfüggesztve.

Az ügyész téves minősítés miatt jelentett be fellebbezést: azt szeretné az ügyészség, ha „halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége” szerepelne a vádban.

A vádlott és ügyvédje felmentést sürget, ezért fellebbeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!